ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Petr Topič, MAFRA

Pravidla pro koloběžky Lime v Praze zpřísní, společnost má platit zraněným

  • 28
Pražský magistrát vypoví memorandum uzavřené se společností Lime za minulého vedení. Náměstek pro dopravu Adam Scheinherr chce zavést nová pravidla, podle kterých by firma musela platit odškodné při incidentech na ulici. Koloběžky by také měly být upraveny pro jízdu na silnici.

Magistrát reaguje na časté stížnosti na zelené elektrokoloběžky Lime. Podle radního pro dopravu Adama Scheinherra firma stávající pravidla nedodržuje. Provoz elektrokoloběžek chce radní zpřísnit.

„První podmínka, kterou budu požadovat, je povinné pojištění odpovědnosti, aby byl při incidentu zraněný okamžitě odškodněn. Trvat budu také na homologaci koloběžek, aby byly způsobilé pro jízdu na silnici, a chci jasně vyřešit i podmínky pro parkování koloběžek,” řekl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr. 

Podepsané memorandum Scheinherr v polovině letošního roku doplnil o zavedení zón, kde koloběžky zpomalí, nebo o nutnost souhlasu zákazníka s podmínkami provozu. Zejména turisté totiž pravidla nedodržují.

„Největší problém vidím na Praze 1, kde jsou ulice už teď přetížené a koloběžky tam využívají hlavně turisté jako atrakci. Chodníky v Praze mají zůstat bezpečné, ne aby na nich lidé uskakovali koloběžkám a rodiče s kočárkem neměli kudy projet,” dodal Scheinherr.

Společnost, která v Praze provozuje okolo 1500 elektrokoloběžek, kritiku už v minulosti odmítala.

Praha 2 chce na provozovatele koloběžek podat trestní oznámení pro podezření z obecného ohrožení. Původně společnost Lime na základě žádosti radnice označila ve svých mapách celé území Prahy 2 za území, kde se nesmí koloběžky odkládat. Později Lime provoz koloběžek opět povolil.

Koloběžky chce regulovat také Praha 1. V úterý 1. října policie zveřejnila kamerový záznam pořízený na Václavském náměstí, kde opilý turista naboural s koloběžkou do skupiny žen. 

1. října 2019