VIDEO: Pražské ulice chladí pojízdné sprchy, kropí se později než loni

  • 6
Po třech velmi teplých dnech začaly pražské ulice chladit kropicí vozy. Technická správ komunikací je vyslala o několik dnů později než loni, kdy zaznamenala první výjezd už 28. května.

„Kdy mají vozy vyjet, není přesně stanoveno. Podle našich interních zásad objednáváme kropení - mlžení, pokud teploty přesahují minimálně tři dny po sobě 25 °C,“ vysvětlila mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.

Horko začalo být v neděli, a protože ranní předpověď meteorologů hlásila pro Prahu na středu skoro jasno a teploty 27 až 31 stupňů beze srážek, dispečeři poslali kropicí vozy do ulic.

Voda z nich stříká z přední lišty na vozovku, zadní tryska má drobnými kapkami osvěžit vzduch. Obojí dohromady snižuje prašnost a intenzitu přízemního ozónu.

Podle Liškové se dnes kropí od jedenácté hodiny v městských částech 1, 2, 5, 6, 7 s Trojou a 8. „V případě změny počasí a deště bude kropení okamžitě ukončeno,“ upozornila mluvčí.

Připomněla, že loni byl poslední výjezd kropicích vozů 23. srpna, celkem sloužily 38 dní. Předloni byl první výjezd 29. května a poslední už 3. srpna, celkem se kropilo šestnáct dní.