Skladník způsobil požárem škodu za 172 milionů, soud mu potvrdil osmiletý trest

  • 4
Za založení požáru haly nadnárodního potravinářského řetězce Bidfood v Kralupech nad Vltavou si Petr Cina odpyká osm let. Trest za obecné ohrožení se škodou v hodnotě 172 milionů mu ve středu potvrdil pražský vrchní soud, přestože mladíka původně loni zprostil obvinění.

„Za této situace nám nezbylo nic jiného než akceptovat skutková zjištění a na ně navazující právní zjištění učiněná soudem prvního stupně a výrok o vině potvrdit,“ řekl předseda odvolacího senátu Petr Smrž.

Osmi lety vězení potrestal Cinu již před rokem středočeský krajský soud, Smržův senát však mladíka následně osvobodil. Tehdy to zdůvodnil tak, že se nepodařilo prokázat, že skutek spáchal právě Cina. Do případu se ale poté vložil dovoláním nejvyšší státní zástupce a Nejvyšší soud případ vrátil k novému rozhodnutí.

Cina tehdy ve firmě pracoval dva týdny jako výpomoc. Podle obžaloby chtěl zřejmě založit menší oheň, ten svést požár na kolegu kuřáka, s nímž neměl dobré vztahy. Plameny se ale vymkly kontrole.

Třiadvacetiletý mladík to ve středu označil za domněnku. „Žádné přímé důkazy proti mně nesvědčí. Závěr, že požár způsobil otevřený oheň, ne nedopalek, se mi zdá spekulativní - 70 procent požárů dnes působí nedbalost občana kuřáka, který odhodí nedopalek,“ zdůraznil doposud netrestaný muž.

Soudy však dospěly k závěru, že Cinu vedle odborného vyjádření z oboru požární ochrany usvědčil i vyšetřovací pokus společně s kamerovými záznamy z pracoviště.

Státní zástupce Radek Bělor po zasedání uvedl, že po přečtení pokynů Nejvyššího soudu dnes nečekal jiný výsledek než potvrzení odsuzujícího rozsudku.

U soudu upozornil na to, že požár způsobil škodu, která 17násobně převyšuje škodu velkého rozsahu stanovenou trestním zákoníkem. Ta je jedním z důvodů pro vyšší sazbu za úmyslné obecné ohrožení, konkrétně osm až 15 let. Cina dostal trest na spodní hranici sazby. Trest tak podle Bělora nelze vnímat jako nepřiměřeně přísný.

Viděl mě někdo? zlobil se skladník viněný z velkého požáru. Soud ho osvobodil

Požár vypukl 19. 11. 2020 ve skladovací a výrobní hale v ulici V Růžovém údolí před druhou hodinou odpolední. Hasičům se ho podařilo dohasit až následující den. Celková škoda způsobená požárem dosáhla hodnoty 172 milionů korun.

Podle verdiktu požár úmyslně založil tamní zaměstnanec Cina ve skladu obalů. Vedle skladu vyhořela i provozovna s čerstvými rybami. Oheň zničil stroje pro balení ryb, zařízení pro filetování lososů nebo výrobníky ledu.

Na místě vyhořelého objektu vznikla v létě 2022 nová balírna ryb, do které firma Bidfood investovala 400 milionů korun. Má protipožární zabezpečení se 300 čidly, automatickými systémy a napojením na dvě nádrže.

19. listopadu 2020

,