Recidivista ujížděl dvakrát stejné hlídce, pokaždé na jiné kradené motorce

  • 12
Týden po sobě honila stejná policejní hlídka čtyřiatřicetiletého recidivistu, který se jí snažil ujet na motorce. A to přesto, že má zákaz řízení. Pokaždé jel na jiné, obě ovšem byly kradené.

Policisté z pohotovostní motorizované jednotky muže nejprve chtěli zastavit a zkontrolovat 15. března v Podchýšské ulici v Praze 4. Tehdy jel na skútru. Řidič však začal ujíždět.

„Policisté ihned informovali ostatní hlídky v terénu, že jim ujíždí vysokou rychlostí řidič na skútru a ohrožuje svou jízdou ostatní účastníky silničního provozu,“ uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Muž se snažil policii ujet, na lesní cestě k Modřanské rokli však v lese poblíž ulice u Libušské přehrady nezvládl řízení a narazil do stromu. Pak se ještě pokusil o útěk, policisté jej však zadrželi a zjistili, že má vyslovený zákaz řízení do roku 2026.  

Ukázalo se, že muž byl před několika měsíci propuštěn z vězení, kde byl za rozsáhlou majetkovou trestnou činnost. Protože měl rozšířené zorničky, policisté jej vyzvali k provedení testu na drogy, muž ji však odmítl.

Přivolaní kriminalisté následně určili, že skútr je kradený. Registrační značku měl složenou ze dvou jiných a výrobní číslo bylo poškozené. Zadržený muž však uvedl, že skútr dostal od kamaráda.

Jiný den a jiná motorka, avšak stejný muž

O pár dní později, 23. března večer, si stejná policejní hlídka povšimla v Hrazanské ulici v Praze 4 červené motorky, jejíž registrační značka odpovídala jinému motocyklu. Policisté se řidiče proto rozhodli zastavit, ten jim ale opět začal ujíždět.

Při jízdě porušil několik dopravních předpisů. Vysokou rychlostí jel dokonce i v obytné zóně, nerespektoval dopravní značení a kruhový objezd v Cholupicích a Točné projel v protisměru.

Nakonec při prudkém odbočení nezvládl řízení, uklouzl na štěrku a havaroval. Před zasahujícími policisty se opět snažil ještě utéct, ale i tentokrát marně. Po jeho zadržení zjistili, že se jedná o muže, kterého zastavili již před několika dny.  

„Čtyřiatřicetiletý recidivista se zákazem řízení test na drogy opět odmítl. Šetřením a lustrací na místě bylo zjištěno, že motorka, na které muž ujížděl, byla odcizena téhož dne v Praze 4,“ dodala Siřišťová. Muž i tentokrát tvrdil, že motorku dostal od kamaráda.

Policie muže obvinila zatím z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což hrozí až dva roky vězení. Případ však dál vyšetřuje a nevylučuje rozšíření o další trestné činy.