Podvodníci vytáhli z lidí čísla karet i kódy, vzápětí vybrali stovky tisíc

  • 68
Pražští kriminalisté zadrželi za poslední týden sedm cizinců, kteří zneužívali platební karty. Pachatelé se vydávali za kupující na bazarových serverech a promyšleným podvodem z prodávajících vylákali údaje z jejich platebních karet. Přišli si tak na 800 tisíc korun.

S vishingem, jak se tato trestná praktika nazývá, se podle kriminalistů setkal v poslední době každý, kdo něco prodával na největších bazarových portálech. Nejčastěji pak podvodníci působí na portálu Vinted, kde se prodává převážně oblečení z druhé ruky.

„Na inzerát se přihlásí téměř ihned po zveřejnění jakýsi zájemce o koupi a na začátku vše vypadá jako standardní průběh obchodu. Kupující však pošle prodávajícímu falešný odkaz na kurýrní službu, přes kterou chce zboží poslat,“ popisuje Michal Ihnát, vedoucí 8. oddělení Krajského ředitelství PČR hlavního města Prahy. Na této stránce pak prodávající vyplní své platební údaje, včetně PIN kódu.

Šest pastí na vaše úspory. Podvodníci cílí na důvěřivé a zranitelné

Jenže tyto stránky vytvořili právě podvodníci a všechny údaje o platební kartě, které prodávající vyplní, jdou tak přímo k nim.

„Ti vytvoří v mobilní aplikaci kopii platební karty, se kterou začnou okamžitě vybírat peníze,“ doplňují policisté.

Největší finanční částku získali od jedné ženy, která prodávala lampu za sedm set korun a pachatelé jí z karty odcizili celý denní limit, který byl 250 tisíc korun.

Policisté se prý poškozených opakovaně ptali, proč někam zadávají svůj PIN kód. „Lidé nám řekli, že prostě kupujícím uvěřili a že je to nenapadlo, že jde o podvod. Často ani neumí vysvětlit proč,“ vysvětluje Ihnát.

Celý systém podle kriminalistů funguje tak, že ze zahraničního call centra, které monitoruje velké bazarové servery na českém území, předávají operátoři informace o prodávajících svým ,,ovečkám“ v terénu, které poté komunikují s prodávajícími napřímo. Z vybraných částek si následně nechají svou část a zbytek putuje zpět do call centra.

Přes 150 zneužitých karet

Kriminalisté zadrželi během jednoho týdne již sedm podezřelých původem z ciziny. Ve většině případů ihned poté, co vybírali přes bankomat větší částky z účtů poškozených.

Vzhledem k tomu, že tito podvodníci komunikují pouze přes datové připojení, je velmi složité na takové případy přijít. Kriminalisté evidují již přes sto padesát zneužitých platebních karet se škodou převyšující osm set tisíc korun.

„Tento problém by však nevznikl, pokud by si poškození střežili své platební údaje a v žádném případě nezadávali při prodeji na internetu svá čísla karty, CVC kódy a už vůbec nikdy PIN kód, který slouží jako finální klíč k výběru,“ zdůraznil policejní mluvčí Richard Hrdina. 

Všech sedm zadržených je v současné době ve vazbě a jsou podezřelí ze spáchání trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě odsouzení jim hrozí až osm let za mřížemi.