V podchodu pod Hlávkovým mostem se otevřelo sportoviště pro skateboarding, BMX...

V podchodu pod Hlávkovým mostem se otevřelo sportoviště pro skateboarding, BMX a koloběžkáře. (23. listopadu 2022) | foto: ČTK

Podchody u Vltavské se zahalily do červené, lákají ke sportu i odpočinku

  • 3
Radnice Prahy 7 proměnila další část zanedbaných podchodů pod Hlávkovým mostem pro sportování. Vytvořila moderní překážky pro skateboarding, BMX a koloběžkáře, na místě vznikla také odpočinková zóna. Prostor zůstává nadále plně průchozí pro chodce.

Úpravy vycházejí z návrhů Richarda Preislera a Martina Kontry a projekt připravilo U / U Studio.

„Tam, kde někdo viděl hnusnou díru, my viděli příležitost,“ uvedla k projektu pražská radní pro oblast kultury Hana Třeštíková.

Na místě jsou překážky a terénní prvky pro skateboarding a BMX. Městská část tentokrát myslela také na koloběžkáře, na které se v podobných spotech občas trochu zapomíná.

V další části podchodu je pak klidová zóna se závěsnými lavičkami k odpočinku a společnému sdílení místa. „Vyosené panely u výhledů z podchodu poskytují zajímavý prostor pro kurátorovanou street art galerii,“ uvedli Preisler a Kontra.

Prostor je zároveň navržen tak, že slouží i jako podchod pro chodce a cyklisty. Celý prostor se kompletně vyčistil a vyměnily se povrchy. Instalovalo se také úsporné osvětlení s dálkově nastavitelnou intenzitou a intervaly svícení pro různé roční období a denní doby.

Patronem podchodu je betonové prasátko Ollie instalované u jednoho ze vstupů. To odkazuje na klasické spořicí prasátko. Uživatelé podchodů mohou z prasátka naskenovat QR kód a poslat příspěvek na pomoc lidem v nouzi. QR kód je provázán s transparentním účtem Prahy 7, jehož prostřednictvím lze přispět na pomoc lidem, kteří se dostali do obtížných životních situací.

Radnice Prahy 7 společně s městskými firmami Technická správa komunikací (TSK) a Technologie hlavního města Prahy (THMP) v uplynulých měsících nechaly opravit část podchodů blíže ke stanici metra. Vznikly zde překážky pro skateboardisty a bikery nebo basketbalový koš.

Některé z překážek rovněž slouží k regulaci dopravy, aby nedocházelo ke kolizím s cyklisty nebo chodci. V červnu pak na sezonu přibyl i food truck s občerstvením. V létě organizátoři plánují promítání filmů na stěnu podchodu.

,