Takto bude vypadat Petřínská rozhledna, až na ni Klub českých turistů vyvěsí...

Takto bude vypadat Petřínská rozhledna, až na ni Klub českých turistů vyvěsí obří turistickou značku. | foto: Magistrát HMP

Turisté pověsí na Petřínskou rozhlednu obří značky, zapíší se do rekordů

  • 5
Na pražské Petřínské rozhledně se letos 27. října objeví dvě obří turistické značky. Na den je tam vyvěsí Klub českých turistů. Připomene tím výročí svého založení a vznik samotné rozhledny.

„Vyvěšení velké turistické značky souvisí s výročím 130 let od založení Klubu českých turistů. Je také naplánovaný společný pochod na Petřín, kde bude další program,“ řekl sekretář klubu Mojmír Nováček. 

Umístění značky souvisí také s oslavou 100 let od vzniku Československa a samotným vznikem rozhledny.

„Chtěli bychom také připomenout, že Klub českých turistů se zasloužil o stavbu rozhledny. V roce 1889 byli naši členové na světové výstavě v Paříži a Eiffelova věž je tak nadchla, že chtěli podobnou i u nás,“ dodal Nováček.

Dvě turistické značky budou rozvěšeny na protilehlých stranách. Každá bude měřit pět krát pět metrů. Zaberou tak dvě patra rozhledny a obsáhnou téměř polovinu obvodu věže. 

„Značka bude zhotovena z nenasákavé praporoviny. Tato plachtovina je částečně prodyšná, takže závanům větru nebude dělat nepřekonatelnou překážku,“ píše se v dokumentu, který mají v úterý projednat pražští radní. Ke konstrukci budou značky uchyceny horolezeckými lany.

S umístěním značek již souhlasili pražští památkáři.

Obří turistické značky budou zaznamenány do České knihy rekordů, kterou vede agentura Dobrý den z Pelhřimova.

,