(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: ČTK

V Praze 6 rozšířili modré zóny, parkovací místa patří hlavně rezidentům

  • 50
Od dnešního dne platí systém parkovacích zón ve více ulicích Prahy 6. Nově jsou do něj zařazeny některé ulice na Břevnově, Hanspaulce, Ořechovce, Petynce, Podbabě, Veleslavíně a ulice Na Větrníku. Většina stání je vyhrazena zejména pro rezidenty.

Důvodem, proč jsou zóny nově na dalších místech, je ochrana rezidentů, jejichž parkovací místa často zabírají mimopražští řidiči. Nové lokality vyznačila Praha 6 na svých radničních stránkách (více na mapách zde).

Radnice také upraví dosavadní modrou zónu v blízkosti areálu Ladronka v ulici Tomanova. Nově místo modré zóny určené pouze rezidentům, bude ulice překreslena na fialovou zónu. Ta je určena kromě rezidentům také návštěvníkům, kteří v této zóně mohou parkovat po zaplacení 24 hodin.

Stání bude zpoplatněno nejnižším možným poplatkem: za hodinu 10 korun, celodenní stání za 90 korun. Než budou změny provedeny, bude stání v této oblasti zdarma.

Zóny v Praze 6 začaly platit v roce 2016. V městské části nebyly zavedeny plošně, ale pouze na frekventovaných místech, například na Hradčanech, v Dejvicích a ve Střešovicích.

Radnice bude dále usilovat o rozšíření zón na celou Prahu 6. K tomu přijalo usnesení zastupitelstvo městské části na jaře letošního roku. Za problematické místo tehdy zastupitelé označili například sídliště Na Dědině, kde ulice mezi panelovými domy využívají k parkování lidé dojíždějící do Prahy za prací.

Od 3. prosince platí parkovací zóny nově na severozápadě Prahy 8. Území je vymezeno ulicemi Horňátecká, Třeboradická, Na Šutce, Písečná a Čimická. Důvodem jsou problémy s parkováním v této oblasti.

Ani v Praze 8 nejsou zóny zavedeny plošně, ale pouze v některých částech, a to například v Karlíně nebo Libni.

Modré zóny byly úplně poprvé zavedeny v roce 1996 v části Prahy 1. Následně se rozšířily na celou Prahu 1, 2, 3 a 7 a část Prahy 16. Samy si je provozují radnice Prahy 13, 16 a 22. V Praze 13 a 16 se parkovné neplatí. Před zhruba dvěma roky začaly zóny fungovat na Praze 5, 6 a 8 a letos v červenci se rozšířily na Prahu 4. V minulosti o nich uvažovala Praha 9, kde ale zatím nejsou.

,