Pamětní deska věnovaná členům Ruské osvobozenecké armády, kterým se podle...

Pamětní deska věnovaná členům Ruské osvobozenecké armády, kterým se podle jejich velitele přezdívalo vlasovci. | foto: Facebook starosty Řeporyjí Pavla Novotného

Vlasovci už mají pamětní desku z nerezu, v Řeporyjích bude viset za týden

  • 42
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný představil podobu pamětní desky věnované členům Ruské osvobozenecké armády. Obsahuje i citát kritika sovětského režimu Alexandra Solženicyna. Deska by měla být instalována příští týden.

Starosta městské části Pavel Novotný 1. dubna zaměřoval s pracovníky místo v horní části Řeporyjského náměstí místo, kde bude pamětní deska viset. Na Facebooku vyfotil testovací maketu desky, ale i její finální podobu.

„Nerezová deska se zatím ještě frézuje a příští týden už by měla stát na místě. Zatím jsme si domluvili, jak bude práce probíhat a co bude potřeba udělat za zednické práce,“ řekl Novotný. 

Deska má na délku necelé dva metry. Je do ní vryt vysvětlující text o činech Ruské osvobozenecké armády pod velením generála Andreje Vlasova a informace o tom, kolik jich v Řeporyjích na konci druhé světové války padlo.

„Působení protistalinské ruské osvobozenecké armády, známe jako vlasovci, je spjaté s četnými kontroverzemi. Zůstává však nepopiratelným historickým faktem, že tito muži se jako jediná organizovaná vojenská síla postavili po bok povstalců. Jejich zásah v nejkritičtější chvíli zastavil postup nacistických jednotek a zachránil Prahu před zničením,“ píše se mimo jiné na desce.

Kromě informací o vlasovcích je na desce také znak Ruské osvobozenecké armády a citát Alexandra Solženicyna, kritika sovětského režimu a gulagů.

Pamětní desku pro městskou část vyrobila firma Intersign za 150 tisíc korun. Náklady zaplatili anonymní dárci.

Podle zápisu z únorového zastupitelstva by na náměstí mělo stát také umělecké dílo od Davida Černého, starosta Pavel Novotný se ale ke věci nevyjádřil.

Následující týdny bude v Řeporyjích dokončena ještě jedna deska, která je věnovaná padlým během první světové války. Dokončena bude i oprava jmen na desce obětem druhé světové válce.