Palachův památník otevře v září, stavba se zdržela kvůli nezájmu firem

  • 17
Expozice o životě a odkazu Jana Palacha bude otevřena poslední zářijový týden. Památník v rodinném domě ve Všetatech měl být otevřen už v lednu na 50. výročí Palachova upálení. Další datum otevření mělo být symbolicky 21. srpna. Stavbu ale prodloužil problematický výkup nemovitosti i neochota firem pustit se do přestavby.

Před samotným budováním Památníku Jana Palacha muselo Národní muzeum vyřešit výkup nemovitosti, který trval přibližně rok. Další zdržení způsobilo získání stavebního povolení a to, že objekt byl ve špatném stavu.

„Po mnoha letech nezájmu o toto významné místo se Národní muzeum, vedle svých dalších úkolů, ujalo nejen záchrany rodinného domu Palachových, kde Jan Palach žil od svého mládí, ale realizovalo ambiciózní projekt přeměny tohoto místa v důstojný a architektonicky zajímavý Památník Jana Palacha a jeho mimořádného činu,“ řekl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Na podobu památníku byla vypsána úspěšná architektonická soutěž, kterou vyhráli architekti z MCA Ateliér. Jejich návrhu dominuje klín, který protíná téměř celou budovu a je symbolem rozdělení společnosti.  

Výstavbu také brzdilo opakovaní výběrového řízení na zhotovitele stavby. 

Na zakázku v hodnotě 16 milionů korun se podařilo dodavatele najít až na čtvrtý pokus loni v srpnu. 

Otevřen měl být podle původního plánu symbolicky letos v 21. srpna. Pracovníci ale nestíhali. Nyní už ale stavbu dokončují s tím, že expozice by měla být otevřena poslední zářijový víkend. Vstupné se pravděpodobně vybírat nebude.

Z rodného domu Jana Palacha jsou zachovány jen obvodové zdi. Expozice bude obsahovat autentické předměty, audiovizuální materiály a interaktivní obrazovky. Součástí památníku bude pavilon s výstavní a konferenční síní. 

,