Inspekce s policisty odhalili v rodinném domě nelegální pěstírnu mungo klíčků

  • 74
Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce ve spolupráci s policií odhalili nelegální pěstírnu mungo klíčků na pražském Šeberově. Inspektoři barvivem znehodnotili 120 kilogramů potraviny. Provozovatel se dopustil nelegální výroby mungo fazolí opakovaně.

„Vzhledem ke skutečnosti, že pěstování a výroba mungo klíčků byla v nevyhovujících hygienických podmínkách a neschváleném provozu, inspektoři znehodnotili 120 kilogramů zjištěné komodity. Provozovateli nařídili její likvidaci a zároveň prokázali porušení již dříve vydaného zákazu užívání daných prostor,“ sdělil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva.

Pěstování a výroba mungo klíčků je mikrobiologicky rizikový proces. Provozovny určené k nakličování musejí být schváleny ze strany SZPI dříve, než začnou s produkcí klíčků. 

Výrobce musí před schválením výrobny projít kontrolou a vyhovět řadě požadavků právních předpisů. Jde zejména o splnění specifických mikrobiologických kritérií souvisejících s pěstováním potraviny náchylné ke kontaminaci bakteriemi, například Escherichia coli produkující bílkovinné jedy shigatoxiny.

„Nedodržení stanovených pěstebních a výrobních podmínek vytváří riziko vzniku závažných onemocnění, která za určitých podmínek mohou vést až k úmrtí, jak dokládají příklady ze zahraničí v minulých letech. V případě kontrolované osoby jde o opakované zjištění nelegální výroby z roku 2018. S provozovatelem SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty,“ dodal Kopřiva. Provozovna je vedená na jméno Tuan Anh Pham.

,