Policie vyšetřuje nehodu vlaku u Mladé Boleslavi (1.6.2017). | foto: Pavel Svačina, MF DNES

Srážku vlaku s poraženým stromem vyšetřují kriminalisté jako terorismus

  • 9
Nehodu vlaku, který najel na záměrně pokácený strom, kriminalisté vyšetřují jako teroristický čin. Případ, který se stal letos v červnu na Mladoboleslavsku, dozoruje Vrchní státní zastupitelství. To se už zabývá také další podobnou nehodou.

Policie na případ nahlížela nejdříve jako na obecné ohrožení. Podle informací serveru Lidovky.cz kriminalisté nyní pracují s verzí, že strom někdo pokácel s úmyslem spáchat teroristický útok.

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej se na dotazy iDNES.cz odmítl k postupu vyšetřování vyjadřovat.

U Mladé Boleslavi najel vlak do stromu, policie prověřuje úmyslný trestný čin

Případ začátkem podzimu předali mladoboleslavští žalobci do Prahy. Státní zástupce Martin Bodlák z Vrchního státního zastupitelství v Praze pro Lidovky.cz uvedl, že kriminalisty dovedly ke kvalifikaci činu jako teroristického útoku dílčí výsledky prověřování. 

„Zdejšímu státnímu zastupitelství byla věc postoupena s ohledem na skutková zjištění a jejich vyhodnocení,“ uvedl Bodlák.

Teroristický čin nevyloučil ani ministr vnitra Milan Chovanec krátce po nehodě. „V tuto chvíli není zřejmé, zda jde o běžnou nehodu, záměrnou provokaci, nebo pokus o teroristický čin,“ sdělil dříve Chovanec na stránkách ministerstva.

Nehoda se stala 1. června mezi stanicemi Mladá Boleslav-Debř a Bakov nad Jizerou. Osobní vlak, ve kterém cestovalo devět lidí, narazil do kmene pokáceného stromu. Nikdo nebyl zraněn a trať byla asi na devět hodin uzavřena. 

Po nehodě se na místě našel také vzkaz, na kterém bylo česky a s pravopisnými chybami uvedeno “Alláh je velký“ (více o nálezu vzkazu čtěte v článku zde).

Pražští žalobci se v souvislosti s nehodou u Mladé Boleslavi zabývají také dalším obdobným případem, který se stal o měsíc později u stanice Bezděz. Ta se nachází jen pár kilometrů od první nehody. Vlak zde také narazil do pokáceného stromu, cestujícím se ani v tomto případě nic nestalo.