Informační panel, tzv. teploměr, ve stanice metra Palmovka

Informační panel, tzv. teploměr, ve stanice metra Palmovka | foto:  Petr Topič, MAFRA

Nové mapy metra jsou komplikované, řekli cestující v průzkumu. Černé pozadí chválí

  • 68
Loni v září se ve stanici metra Palmovka objevily nové směrovací a informační cedule v černé barvě. Pražská integrovaná doprava (PID) nyní zveřejnila průzkum z letošního léta, kdy se cestujících v metru pracovníci PID ptali, jak je pro ně systém srozumitelný a čitelný. Ze zpětné vazby je jasné, že lidem černé pozadí vyhovuje, kritizují však složitost map.

Dohromady se průzkumu zúčastnilo okolo stovky lidí, část jich byla vybraná cíleně a část náhodně. Vzorek cestujících se dopravce snažil vybrat co nejreprezentativnější – ptali se Čechů, cizinců, lidí mladých i starších, zdravých i s handicapem.

Líbí se vám nové zpracování orientačních panelů?

celkem hlasů: 1369
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 14. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

Jedním z nejdůležitějších témat, na které se průzkum zaměřoval, bylo tmavé pozadí. Ze zveřejněných výsledků je patrné, že respondentům bílé písmo na černém pozadí vyhovuje. „Opravdu se mi líbí ta černá, výrazně mi usnadňuje čtení,“ uvedla mladá respondentka se zrakovým postižením.

Nový orientační systém v Praze bude srozumitelnější, jeho testování začne v létě

Problém ale mají s osvětlením, které čitelnost snižuje. „Vrchní nasvícení nosičů způsobuje odlesk a zhoršuje viditelnost zobrazovaných informací. Na instalaci nových nosičů už pracujeme,“ vysvětlil PID.

To zjednodušené schéma metra a tramvajových linek si od respondentů už tak pozitivně nevnímají. Některým z nich přišlo nečitelné nebo komplikované. Prvky se podle nich na mapě často překrývají, plánek navíc obsahuje i šedé nebo tenké písmo, které je pro některé lidi na tmavém podkladu těžko čitelné.

„Třeba ty městský části tam jsou vepsaný takovou tou slabou bílou, to skoro nepřečtu,“ uvedla respondentka, která má zrakovou vadu a pohybuje se na vozíku.

Nové schéma pražského metra a tramvajových linek

Panel linky metra s názvy stanic, někdy nazývaný jako teploměr, který se nachází ve střední části nástupiště, byl pro respondenty problematický právě kvůli svému umístění. Lidé by preferovali, kdyby byl blíže ke schodům. Někteří z respondentů zmiňovali i další a výraznější prvky na ceduli, které jim ztěžují hledání cílové stanice. PID proto zvažuje, že dojde k úpravám a zjednodušení těchto rozcestníků.

Informační panel, tzv. teploměr. Nový vzhled informačních panelů je k vidění ve stanici Palmovka (1. listopadu 2023)

Matoucí jsou často i nové ukazatele k východu na povrch a ukazatele k únikovým východům. „Tady jako je zajímavý, že vlastně únikový východ je rovně a šipka (na informačním nosiči) mi vede doprava, že. To vypadá, jako že když se něco stane, tak tam tudy neuniknu. Nevím, jestli to není nadbytečný, ta bílá šipka na zeleným vpravo. Protože tady vlastně vedou obě jedním směrem,“ popsala jedna z respondentek.

Nepochopení u některých respondentů vyvolalo i použití tučného písma na zdůraznění ulic, na které se dostanou po výstupu ze stanice. „Já bych na té ceduli asi potřebovala ideálně číslo tramvaje, když nejste z Prahy, tak ‚Holešovice‘ vám toho moc neřeknou,“ uvedla respondentka.

Východ z metra a šipky k únikovým východům. Nový vzhled informačních panelů je k vidění ve stanici Palmovka (1. listopadu 2023)

Kromě Palmovky se s novým orientačním systémem mohou cestující setkat v nově zrekonstruované stanici Jiřího z Poděbrad.

„Podněty, které nebylo možné aplikovat na Jiřího z Poděbrad, plánujeme promítnout do řešení v dalších stanicích a následně i ve finálním manuálu pro označování stanic pražského metra,“ vysvětlil PID.

Představení nového vzhledu orientačních prvků vyvolalo na sociálních sítích rozpaky. Podle některých uživatelů jsou schémata nesrozumitelná a raději by zachovali původní schémata s bílým pozadím.

Nová grafika MHD je součástí projektu Čitelná Praha. Ten nemá spojit jen dopravní prostředky, ale i sjednotit celé město na povrchu i pod povrchem. Mimo cedule v metru půjde třeba o totemy, obelisky, směrovky pro pěší nebo informace na zastávkách včetně zcela nových map okolí. Projekt Praha představila v roce 2022.

5. dubna 2022