Největší jeřáb v Česku usadil unikátní železniční most v Lužci nad Vltavou

  • 8
Největší mobilní jeřáb v Česku v úterý dopoledne úspěšně usadil konstrukci unikátního zdvižného železničního mostu v Lužci nad Vltavou. Další takový most v Česku není, řekl mluvčí Ředitelství vodních cest ČR Jan Bukovský. Vlaky by po něm měly začít jezdit už v červenci.

Investorem úprav vltavské vodní cesty mezi Prahou a Mělníkem, které zlepší podmínky pro lodní dopravu, je Ředitelství vodních cest (RVČ). Kromě stavby mostů je součástí úprav i prohloubení dna a oprava hořínského zdymadla.

Konstrukce mostu v Lužci nad Vltavou má rozpětí 25 metrů a váží 134 tun. Usazoval ji největší mobilní jeřáb v Česku. Ačkoliv by vlaky po mostu měly projet už za dva měsíce, nebude zcela dokončený. Další rok zde bude takzvaný zkušební provoz, kdy se bude osazovat technologie zdvihání, uvedl Petr Sodomka ze zhotovitelské společnosti Strabag.

Nad vltavskou vodní cestou už jsou také osazeny nové silniční zdvižné mosty ve Vraňanech, Lužci nad Vltavou a v Hoříně, kde je most součástí zdymadla. Zdvihání všech mostů bude řízeno z Hořína. Na konci letošního roku by měly být osazeny nové mosty v Zelčíně a ve Vrbně, které ale nebudou zdvižné.

Vodní cesta mezi Prahou a Mělníkem bude mít po úpravách podjezdnou výšku sedm metrů, nyní je to 4,5 metru. Projedou tak i velké osobní lodě a nákladní lodě s kontejnery. Dno bude prohloubeno na 2,2 metru, umožní to mimo jiné na nákladní lodě dát o 40 procent těžší náklad než dosud. 

„To samozřejmě povede k tomu, aby lodní doprava byla více konkurenceschopná oproti dopravě silniční,“ dodal Bukovský. Mělo by to mimo jiné i ulehčit velmi vytíženým středočeským silnicím. Kompletně by měly být všechny práce na vltavské vodní cestě dokončeny v roce 2022. Náklady dosáhnou přibližně 1,8 miliardy korun.

Největší mobilní jeřáb v Česku v úterý usadil nový železniční most v Lužci nad Vltavou. (5. května 2020)

Největší mobilní jeřáb v Česku v úterý usadil nový železniční most v Lužci nad Vltavou. (5. května 2020)

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,