Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Partneři léta žili v lese, pak přišla mozková příhoda. Zachránil je nový byt

  11:36
Poté, co se museli vystěhovat z bytu, žili paní Mária a její přítel Miroslav dlouhých 15 let v lese, ve starém krytu nedaleko Mostu. Pak ale přišly zdravotní problémy a v provizorním příbytku už to dál nešlo. Teď se dvojice nastěhovala do bytu, ke kterému jí pomohla nadace Fond dostupného bydlení pražského kardiologa Jana Beneše a jeho manželky Evy. Oba pomáhají lidem bez domova, matkám samoživitelkám i seniorům.

Do nouzového přístřeší v lese se Mária s Miroslavem dostali poté, co měli problém s placením nájmu a museli se vystěhovat. Proto přesídlili do Kopist u Mostu. Okolí znali už dříve, chodili tam na ryby. Na přesné místo jejich budoucího pobytu se ještě předtím šli podívat pěšky.

„Příteli se to zalíbilo, tak jsme to postupně dali dohromady a začali jsme tam bydlet,“ popsala 68letá žena, jak se z bytu stěhovali do lesa.

V novém místě bylo podle Márie bydlení skvělé, stačilo uklidit a opravit vybavení. Původně tam přebýval její kamarád, takže základ už měli. „Tak jsme to všechno vyčistili, partner udělal podlahu, přivezl skříň. Nádobí jsme měli, všechno jsme dávali pomalu dohromady,“ uvedla. Bydlení podle ní bylo příjemné i v zimě. „Měli jsme tam kamna. Teplo,“ dodala.

Peníze na obživu vydělal Miroslav, který chodil do práce. Pitnou vodu a dřevo na zátop si do krytu sami nosili.

Lékař a čert pomáhají. Kupují byty a pronajímají je potřebným za nižší nájem

Z lesa se odstěhovali až ve chvíli, kdy měli zdravotní problémy. „Můj partner byl po mozkové příhodě. Už jsem nechtěla, aby tam byl,“ popsala motivaci proč se rozhodla ke změně bydlení. „Tak jsem vzala tady ten byt. Kvůli němu.“ Stěhování oběma přineslo jak zlepšení životní úrovně, tak i klid.

„Změnilo se hodně, už nebyl nervózní,“ řekla, jaká pozitiva jim bydlení v bytě přineslo. „Koukali jsme spolu na video, chodili se psem na procházky.“

O možnosti získat byt Fondu dostupného bydlení řekla Márii zaměstnankyně magistrátu. „Hodně dlouho jsem uvažovala, jestli to mám vzít. A pak když jsem věděla, že partner už nemůže, tak jsem to vzala,“ popsala svoje rozhodování. „Šla jsem z práce, oni už tady čekali. Předali mi klíče, odemkla jsem byt a bylo to,“ dodala.

Za svoje současné bydlení je ráda, nedovede si představit, že by v lese žili i za pár let. „Jsem ráda, že je přítel tady v teple. Že už nemusí být venku, dělat dřevo,“ dodala žena, která je vděčná, že se jí podařilo zajistit bydlení pro ni i partnera.

Bydlení je těžko dostupné

Možné nájemníky nachází nadace na doporučení. Prvního z nich navrhl Člověk v tísni, další doporučili zaměstnanci magistrátu. „Ta volba bývá velmi obtížná. Protože buď to jsou senioři, kteří nemají kde bydlet, nebo to jsou matky samoživitelky. Anebo to jsou lidé s tragickým osudem,“ popsala složité rozhodování Eva Benešová s tím, že všichni zájemci by si zasloužili bydlení.

Současná kapacita bytů ve správě fondu není dostatečně velká, aby mohli vyhovět více žádostem. Mezi ty šťastné, na které se dostalo, patří i lidé, kteří žili v garáži, v lesích, parcích nebo jiném nevhodném prostředí.

„O nedostupnosti bydlení se tady mluví mnoho let, zatím se to nijak neřeší,“ uvedl znepokojeně Jan Beneš. „Zákon o sociálním bydlení stále není schválený. Mnoho vlád se vystřídalo a na poli dostupného bydlení se toho udělalo minimum,“ doplnil.

Podle manželů je situace se sociálním bydlením složitá i v Praze, kde je sociální bydlení nekoordinované a těžko dostupné. Systém, který byl nedávno přijat, podle nich situaci zhoršuje. „Je tlak na to, aby těch sociálních bytů bylo méně. Aby se vůbec těch bytů dostávalo k lidem méně,“ uvedla Eva Benešová. „Nemám pocit, že by docházelo k nějakému zlepšení,“ dodala.

Podle jejích slov je v Praze volných obecních 2500 bytů. Městské části je přidělují podle vlastních pravidel, tudíž je situace nepřehledná. Každá městská část tak může upřednostňovat jinou ohroženou skupinu. Navíc pro mnoho lidí v tíživé situaci bývá problém placení kauce, která zpravidla představuje až tři měsíční nájmy. Některé městské části se v minulosti svého bytového fondu zbavily nebo se ho stále zbavují.

Praha má nová pravidla pro přidělování městských bytů, Piráti žádají úpravy

„Čím je člověk v horší životní situaci, tím je paradoxně bydlení nedostupnější a dražší. Když mám hodně peněz, které ani nepotřebuju, tak si můžu koupit bytů, kolik chci. Když mám peněz míň, ale mám dobrou práci, tak dostanu hypotéku, a taky můžu bydlet,“ přiblížil situaci Beneš s tím, že dostupnost bydlení se postupně zhoršuje. „Čím na tom byl člověk hůř, tím bydlel v horších podmínkách za horší cenu,“ dodal.

Fond dostupného bydlení založili manželé Eva a Jan Benešovi v roce 2020. S pomocí půjček nadace kupuje byty, které následně pronajímá lidem, kteří by jinak měli problém bydlení sehnat. První byty však manželé na hypotéku pořídili sami.

V současnosti nadaci může půjčit peníze kdokoli, fond pak za ně nakoupí byty, které pronajme. Poté v pravidelných intervalech, společně s úrokem, půjčku splatí.

V roce 2022 bylo v projektu dostupného bydlení celkem 21 bytů - devět vlastněných, dva spravované fondem a deset patřících jiným organizacím nebo lidem, kteří se s hodnotami fondu ztotožňují. Většina bytů se nachází v Ústeckém kraji, dva jsou v Praze a jeden v Plzni. V nich nadace letos ubytovala 62 lidí.

  • Nejčtenější

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Sparta - Slavia 0:0, derby vládli brankáři, domácí hráli dlouho v deseti

11. května 2024  16:46,  aktualizováno  19:44

Ani v druhém jarním ligovém derby branka nepadla. A stejně jako v březnu Sparta dohrávala v deseti....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes sto tisíc na účet. Na rekordní výplaty ve Škodě se těšili i obchodníci

13. května 2024

Nezvykle plná parkoviště u nákupních center po celý slunečný víkend, personální posily v obchodech...

Sparta - Ostrava 2:1, dva body od titulu, oba góly vítězů dal Birmančevič

14. května 2024  18:37,  aktualizováno  20:51

Sparťanští fotbalisté jsou dva body od obhajoby titulu. Ve třetím kole nadstavby vydřeli vítězství...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Střelba v lese vyvolala v Praze poplach. Spekuluje se o sebevraždě strážníka

13. května 2024  21:02,  aktualizováno  21:22

V lesoparku Čihadla na Praze 14 v pondělí od odpoledních hodin až do večera zasahovali policisté. U...

Kairinen bude chybět Spartě měsíce, po faulu Schranze má v noze zlomeninu

14. května 2024  19:01,  aktualizováno  23:12

Fotbalová Sparta na několik měsíců přišla o Kaana Kairinena. Klíčový hráč mužstva ve víkendovém...

Sparta - Ostrava 2:1, dva body od titulu, oba góly vítězů dal Birmančevič

14. května 2024  18:37,  aktualizováno  20:51

Sparťanští fotbalisté jsou dva body od obhajoby titulu. Ve třetím kole nadstavby vydřeli vítězství...

Mladá Boleslav - Slovácko 0:1, rychlý gól Jurošky, hosté oživili šanci na poháry

14. května 2024  16:39,  aktualizováno  19:45

Mladoboleslavští fotbalisté nepotvrdili víkendové vítězství v Ostravě, díky kterému se v ligové...

Míst ve školkách je dost, přijmeme všechny, zní z pražských městských částí

14. května 2024  19:14

Dotázané městské části v Praze předpokládají, že budou moci do svých mateřských škol přijmout...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...