Kastelán hradu Křivoklát Luděk Fencl ukazuje obsah schránky z roku 1956.

Kastelán hradu Křivoklát Luděk Fencl ukazuje obsah schránky z roku 1956. | foto: Radek Cihla, MAFRA

Křivoklátská věž vydala poklad: téměř sto let staré bankovky a listiny

  • 11
Na hradě Křivoklát objevili při opravě věže nad kaplí dvě schránky s poselstvím, které tam kdosi vložil v letech 1933 a 1956. Byly schovány v makovici věže, ze které vychází dvoumetrový kříž. Další schránku tam pro budoucí generace uloží na podzim.

"Předpokládali jsme, že tam něco bude, do makovic se podle tradice ukládala poselství už od dob gotiky. Ale dvě schránky jsme nečekali," řekl kastelán hradu Luděk Frencl.

O opravách věže ve 20. století nevěděl, proto předpokládal, že schránka tam ležela více než sto let. Tu z roku 1900 však vyjmuli už v roce 1933, kdy do makovice vložili druhou schránku s poselstvím. A právě tu teď kastelán poprvé otevřel.

"Našli jsme v ní soubor turistických pohlednic. Fotky z dvacátých a třicátých let znázorňují tehdejší hrad a jeho expozice," popisuje Frencl. "Byla tu i sada rakousko-uherských a československých mincí a bankovek a přehled tehdejšího tisku z 11. května 1933. Je tam zajímavé čtení k nástupu Hitlera," dodal kastelán.

Schránka obsahovala také staré rakouskouherské a československé bankovky.

Podle něj je zřejmě nejdůležitější pamětní list, který popisuje, při jaké příležitosti byla stará schránka vyjmuta a co přesně obsahovala.

"Když jsem četl soupis toho, co se v ní našlo, rostl jsem blahem. Byl v ní třeba německy psaný pamětní list o požáru hradu z roku 1826, dále pak noviny či bankocedule," popsal kastelán.

Vzkaz z roku 1956: točily se tu filmy

Druhý objevený tubus je podstatně mladší, pochází z roku 1956. Obsahuje čtyři fotografie z filmů Dalibor a Z mého života režiséra Václava Kršky, které se natáčely právě na Křivoklátě.

"Z mého života byla první zfilmovaná velkoopera, kvůli ní se dokonce kácely svahy. K uložení schránky vznikla listina, kterou vytvořil křivoklátský rodák a malíř Karel Šnobl, který zemřel v roce 1967. Často maloval hrad a Křivoklátsko. Pro místní je to úžasný nález," popisuje Frencl.

Ti, kdo v roce 1956 naplnili tuto schránku, našli tu z roku 1933. S největší pravděpodobností ji ale neotevřeli. Obsah obou schránek bude v nejbližších dnech vystaven na hradě. Na podzim pak uloží do věže nad kaplí novou schránku. Tentokrát s datem 2011.