Obchodní dům Kotva na náměstí Republiky v Praze slaví 40 let od svého otevření, první zákazníky přivítal 10. února 1975. | foto: ČTK

Obchodní dům Kotva je opět kulturní památkou, řeklo ministerstvo

  • 11
Ministerstvo kultury podruhé prohlásilo obchodní dům Kotva za kulturní památku. Rozhodnutí nabude právní moci, pokud nikdo nepodá rozklad, asi za měsíc.

Obchodní dům Kotva splnil kritéria pro prohlášení za kulturní památku. Po nabytí právní moci bude opět chráněn. Podle ministra kultury jde o dvojí ochranu.

„Jednak tím, že stojí v Pražské památkově rezervaci, jednak udělením statutu kulturní památky. Jsem rád, že lidem není lhostejný osud podobných budov a zasadím se o to, aby nebyly opomenuty ani jiné významné stavby, které naštěstí stále ještě stojí,“ řekl ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD).

Ministerstvo zrušilo památkovou ochranu Kotvy před týdnem, když zjistilo, že se během řízení o přidělení památkové ochrany změnila budova vlastníka.

Kotva byla za památku prohlášena loni, ale nový vlastník, společnost Pražská správa nemovitostí (PSN), podal proti rozhodnutí rozklad. 

PSN chce vynaložit na rekonstrukci budovy několik miliard korun. Přestavbu schválil Národního památkového ústavu (NPÚ) a začít by měla příští rok.

2. dubna 2019