Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký - U Obecního dvora Jedna ze staveb, kterou chce starosta Lomecký zachránit. Vznikla v 15. století a po 400 let se dostavovala. Bylo tu uložené i hasičské vybavení. | foto: Yan Renelt, MF DNES

V Praze 1 se rýsuje koalice bez Lomeckého, končí také v čele místní TOP 09

  • 17
Vítěz voleb v první pražské městské části se domlouvá na koaliční spolupráci s Piráty a Zelenými. Aby měli většinu hlasů, potřebují ještě čtvrtého, tím by mělo být sdružení My co tady žijeme. Dosavadní starosta Oldřich Lomecký (TOP 09) prohlásil, že rezignuje na předsedu regionální organizace.

Hnutí Praha 1 Sobě, Zelení a Piráti zatím nemají většinu hlasů v zastupitelstvu, a tak jednají se čtvrtým partnerem, koalicí STAN, KDU-ČSL a Iniciativy občanů. Na svém facebookovém profilu to uvedl lídr Prahy 1 Sobě Pavel Čižinský

Jeho uskupení získalo 21,3 procenta voličských hlasů a šest mandátů v 25členném zastupitelstvu (více také v článku Praha zmodrala, úspěch slaví i bratři Čižinští).

„Praha 1 Sobě se již dohodla s Piráty a se Zelenými na koaliční spolupráci; společně ovšem máme jen jedenáct mandátů. Abychom získali většinu, jednáme nyní se sdružením My co tady žijeme, kteří mají čtyři zastupitele,“ napsal Čižinský.

Ve volbách utrpěl porážku dosavadní starosta Oldřich Lomecký (TOP 09), který radnici vedl od roku 2010. 

„V tuto chvíli je moje povinnost jako předsedy regionální organizace rezignovat,“ sdělil pro MF DNES dosluhující starosta. Lomecký dokonce nevylučuje, že by se vzdal i postu zastupitele.

Výsledky komunálních voleb v Praze

Podle Lomeckého výsledky v městské části výrazně ovlivnil propad preferencí TOP 09 na celostátní úrovni.

V posledních volbách získala TOP 09 zhruba 23 procent a vytvořila koalici s ODS a ČSSD. Sociální demokracie se stejně jako v ostatních městských částech Prahy s výjimkou Dubče do zastupitelstva nedostala.

ODS skončila v Praze 1 se 17,9 procenty a pěti křesly a třetí Piráti, které podpořilo 15,6 procenta voličů a získali tak čtyři zastupitele.

Koalice lidovců, STAN a Iniciativy občanů obdržela 12,8 procent hlasů a obsadila rovněž čtyři křesla. Zelení, kteří těsně překročili pětiprocentní práh, získali ve sboru jednoho zástupce.

Do zastupitelstva se dostala také dosud vládnoucí TOP 09 s 12,4 procenty a třemi křesly a ANO, které s 8,2 procenta voličů získalo dvě křesla.

,