ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Mráz, MAFRA

Soud nařídil referendum o hazardu spojit s volbami, Kladno zvažuje stížnost

  • 1
Referendum o zákazu hazardu v Kladně se má podle verdiktu Krajského soudu v Praze uskutečnit společně s parlamentními volbami v roce 2025. Podnět k soudu podala část kladenské opozice. Město s rozhodnutím nesouhlasí a zvažuje podání kasační stížnosti. Původní termín referenda měl být 15. dubna.

„Máme za sebou další soudní výhru nad Milanem Volfem (VPK), primátorem města Kladna. Krajský soud v Praze rozhodl o našem návrhu tak, jak jsme chtěli,“ uvedla senátorka za Kladensko Adéla Šípová (Piráti).

Podle usnesení soud neshledal žádné důvody, které by bránily vyhlášení hlasování v místním referendu v termínu požadovaném kladenskou opozicí. Zastupitelstvo Kladna postupovalo nezákonně, když návrhu opozice nevyhovělo.

Kladno s rozhodnutím soudu nesouhlasí. „Usnesení analyzujeme, zvažujeme podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu,“ řekl portálu iDNES.cz mluvčí města Kladna Vít Heral.

Kladno nebude mít referendum o hazardu. Část opozice podala podnět k soudu

Dubnový termín plebiscitu o zákazu heren schválili zastupitelé vládnoucí koalice Volba pro Kladno (VPK) a ANO s podporou části opozičních občanských demokratů začátkem měsíce. Senátorka Šípová záhy podala podnět Krajskému soudu v Praze, aby usnesení zrušil.

Referendum o hazardu letos v Kladně už jednou proběhlo, a to v lednu zároveň s prvním kolem prezidentské volby. Vzhledem k nízké účasti ale nebylo platné.

Vedení města není zákazu nakloněno a upřednostňuje regulaci heren a kasin. Primátor Volf považuje snahy o referendum za umělý problém a politickou kampaň opozice. Prokázala to podle něj nízká účast obyvatel při lednovém hlasování.

,