Historie, nebo park? Ken svůj volný čas občas tráví procházkami po pražských historických památkách, zatímco jeho fenka královského pudla Waffles upřednostňuje zdejší parky, hlavně Riegrovy sady. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Odjel do Prahy, protože se mu o ní zdálo. Dnes mi tu vadí drahota, říká Američan

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Ilustrátor, grafik, spisovatel a hudebník Ken Nash vyrůstal v americkém Michiganu a později studoval a pracoval v Chicagu. Do naší metropole se přestěhoval z náhlého popudu a původně jen na rok. Svůj vztah s Prahou ale buduje už třicet jedna let, i když se sedmiletou přestávkou, a hledá zde inspiraci pro svou tvorbu. Která místa má nejraději?

Kdy vás poprvé napadlo, že se přestěhujete do Prahy?
Mojí původní volbou byla Barcelona, protože jsem tam už v minulosti byl a život ve Španělsku jsem si dokázal představit. Bude to znít bláznivě, ale vše se změnilo, když se mi jednu noc o Praze – městě, o kterém jsem věděl jen to, že existuje – zdálo. Ráno jsem se vzbudil a řekl si: „Tak fajn, jedu do Prahy.“ Celkově byl tento krok zásadní i pro mé myšlení. Uvědomil jsem si, že život nemusím žít jen podle plánu. Tedy tak, jak jsem ho žil dosud. Došlo mi, že se můžu více řídit svou intuicí a o to více také riskovat. A co je riskantnější než začít žít v zemi, kterou vůbec neznáte? V souladu se svým novým nastavením jsem vše zařídil, sbalil si batoh a v roce 1992 odletěl do Prahy.

Můj let byl naplánovaný na 11. září. Ráno mi volal kamarád a litoval mě, že nikam neletím. Nechápal jsem proč, a tak mi řekl, ať si pustím zprávy.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, CityLife