Diskuze

Na jednání o pomníku vlasovcům jiskřily emoce, na jiná veřejnost nechodí

Jednání řeporyjských zastupitelů o pomníku vlasovcům vyvolalo emoce i mezi tamními občany. Jak pravil jeden z nich, na jiné veřejné schůze přitom skoro nikdo nechodí. Podle očekávání se dostavili příznivci i odpůrci nápadu, takže v jednací síni praskající ve švech to jiskřilo.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Nič mi síce po tom nie je...ale asi by som to riešil nejakou tabuľou, pripomínajúcou danú "udalosť"...nie pamätníkom.

Tabuľu kto chce- nájde, kto nie - prehliadne ju. Pamätník je neprehliadnuteľný...

Ako sa hovorí - vlk je sýty, aj koza celá!:-P

1 0
možnosti
VC

Otázka je, kdo potřebuje, aby ruská koza byla celá.

0 0
možnosti
VP

Možná by místo pomníku stačila pamětní deska. Přece jen vedle zásluh měli vlasovci i mnohá provinění. To bychom mohli stavět pomník i Albertu Speerovi, jenž sabotoval Hitlerův příkaz na zničení německého průmyslu, nebo markýzi Koiči Kidóovi, jenž významně přispěl k rozhodnutí japonského císaře neprodlužovat válku a kapitulovat. Přesto oba dostali desítky let vězení a pomníky jim nikdo nestaví.

0 0
možnosti
KD

K35a19r94e51l 83D80r74d35a

12. 12. 2019 8:53

Zkuste si pročíst tu Varšavu. Tady se měli "vlasovci" dopustit vyvražďování civilních Varšavanů. Problém byl jejich naprosto neschopný velitel a absolutní nedisciplinovanost mužstva. "První ruská divize SS." Místo bojových úkolů, milí "vlasovci" rádi opustili bojiště a začali rabovat majetky v přilehlých domech. Naprosto nepoužitelná a nedisciplinovaná bojová síla.

Německý velitel žádal stažení Rusů a nasazení na pomocné úkoly protože mu na bojišti byli na nic. Velitel "vlasovců" ve Varšavě skončil záhadně, v souvislosti s návštěvou gestapa. Nešlo o popravu. Buď ho někdo z Němců prostě zastřelil nebo šlo o nehodu.

Dost to korespondovalo s názorem nacistického vedení o podřadnosti slovanských národů. Např. v souvislosti s holokaustem se popisuje ruský postoj vůči Židům. Ve Svazu neznali běžní lidé rasismus a nerozuměli, proč Židy vyvražďovat. Němci se vždy snažili, aby vyvražďování prováděly místní policejní jednotky. Moc se jim to nedařilo. Spojence našli jen na Ukrajině. Tedy i zde se ukázalo místní obyvatelstvo jako nepoužitelné z hlediska vedení války. Co Židé uvádí, občané Svazu byli naučení poslouchat a neprotestovat. Zatímco v Německu se proti holokaustu veřejnost postavila. Rusové netečně přihlíželi masovým hrobům a protestovat je nenapadlo. To se ve Stalinově státě rozhodně nedělá.

Myslím, že snahy Hitlera najít ruskojazyčné spojence tady byly. Ale nebyla to reálná možnost významné vojenské pomoci. ROA se skutečnými vlasovci vzniká až na sklonku války a důvěru Rusové neměli a v Praze je vidět, že vcelku oprávněně.

Jinak upozorňuji na motání dvou pojmů. Rusové chápou "vlasovce" jako všechny zběhy, podobně jako když všechny kdo s nimi nesouhlasí označují za "fašisty". V Česku chápeme vlasovce jen jako příslušníky ROA pod Vlasovem. Je tedy problém připsat třeba Varšavu vlasovcům, když tady nikdo takový nebyl. To, že varšavské jednotky pak přešli pod Vlasova je druhá.

2 0
možnosti
VL

V56á91c40l27a65v 81L84a96d91a

11. 12. 2019 22:24

Vy tu ale máte nakremlíno.

0 0
možnosti
LF

Zde jsou dva tábory, které se nemohou shodnout, ale i odborníci na tuto akci nejsou stejného názoru.

Kdo byli vlasovci asi nejlépe věděli Američané, proto zbytek vlasovců, které zajali, sovětům k potrestání vydali.

A neoponujte mi, že nevěděli komu je vydávají a jak s nimi bude naloženo.

Dyť se vlasovci dali na stranu nepřítele, proti kterému Američané otevřeli druhou frontu, na které zbraněmi nacistů umírali američtí vojáci a nejen američtí.

1 1
možnosti
MP

Za dva dny taková sláva. Já jim to přeji. Jeden se zbourá, druhý postaví. Co.

A jak je známo, tak již Zeman řekl Rusům o pomoci vlasovců při osvobozování Prahy.

0 0
možnosti
JS

J34a27n 19S49t75a20r23ý

11. 12. 2019 17:58

tož, když se občané Řeporyj na pomník složí ať si ho postaví (obávám se, že v tom případě to bude šutr a nasprejovaným nápisem).

1 0
možnosti
MP

Peníze na to má.

0 0
možnosti

Rozhodli se správně. Že Vlasovci se svými těžkými zbraněmi Praze velmi pomohli, je holý fakt. Nemá smysl rozebírat, jaká mohla být jejich motivace, fakt je, že bojovali a umírali za Prahu. Jinak samozřejmě to nebyli žádní zrádci, ale velcí chudáci, jedna z obětí války a zejména Stalinovy krutovlády. Stalin vyvražďoval celé národy v SSSR (mj. nechal popravit před válkou deset tisíc důstojníků). Takže Němce v SSSR ze začátku všude vítali jako osvoboditele. Kdyby Hitler nebyl pomatenec a využil toho, tak by Stalina možná porazil. Zajatce, kteří se osvobodili, Stalin automaticky popravoval. Zajatci v táborech na kterékoliv straně v táborech měli velmi malou šanci na přežití. Jaký div, že ti v německém zajetí raději přistoupili na nabídku ozbrojeného boje proti Stalinovi. Koho že to údajně zradili? masového vraha Stalina? to nám chtějí dnešní Rusové vykládat?

7 1
možnosti

Ostatně velmi správně to již předtím tady popsal pan Drda.

1 1
možnosti
JK

J36o85s83e17f 57K20o38z93e45l

11. 12. 2019 17:33

Říkám si jak by Novotný vystupoval v době 2WW a to pomíjím jeho předky.

0 3
možnosti
MK

To že na jednání lidi nechodí je logické, většinou jde o věcné anudné projednávání. Tady lidi přišli s očekáváním nějaké estrády.:-)

1 0
možnosti
PK

Pomník možná. Logopedickou ordinaci určitě.

0 3
možnosti
Foto

J94a90n 31P70e47c74h63a

11. 12. 2019 16:22

To máte pravdu.

0 1
možnosti