Pražští hasiči slavnostně otevřeli svou novou zbrojnici v Holešovicích

  • 4
Pražští hasiči dopoledne slavnostně otevřeli novou zbrojnici v Argentinské ulici v Holešovicích. Součástí stanice bude i Krajské ředitelství pražských hasičů a výjezdová základna záchranářů, řekl novinářům ředitel pražského hasičského sboru Luděk Prudil.

Hasičská zbrojnice v Argentinské byla dokončena loni v září a stavba vyšla na 367 milionů korun. První hasičská auta z ní začala vyjíždět už na začátku letošního roku.  „Stanice již normálně funguje, 5. ledna jsme začali zkušební provoz,“ uvedl ředitel hasičského sboru.

Kromě výjezdové stanice záchranářů a administrativní budovy krajského ředitelství, by v budoucnu měla být součástí areálu i potápěčská základna, která se v Argentinské ulici nacházela již v minulosti. Stanice bude nově sloužit i jako základna pro organizaci týmů pro mezinárodní záchranné operace, nebo v případě potřeby bude přijímat i týmy ze zahraničí.

„Jde o koncepci integrace jednotlivých složek integrované služby záchranného systému, aby mohli lépe spolupracovat,“ dodal primátor Zdeněk Hřib, který se slavnostního otevření účastnil.

V Holešovicích otevřela nová zbrojnice hasičů, nahradila tu z protektorátu

Nová budova byla vystavěna místě bývalé dřevěné hasičské stanice z roku 1942. Původně provizorní protektorátní zbrojnici zástupci hasičského sboru označovali za nejhorší základnu v celé republice, protože se dlouhodobě nacházela v havarijním stavu. Hasičům v zimě dokonce často hrozilo, že jim voda zůstane zamrzlá v cisternách. Stavba byla kompletně zbořena až začátkem roku 2020. 

Holešovická zbrojnice je stanicí s druhým nejvyšším počtem výjezdů v Praze. „Průměrně hasiči ročně z Argentinské řeší asi 1 600 událostí,“ řekl Prudil. V jedné směně bude na stanici sloužit 26 hasičů, kteří obslouží oblast s asi 220 tisíci obyvateli a k dispozici budou mít až 16 hasičských aut. „Zbrojnice v Holešovicích bude sloužit jako centrální hasičská stanice hasičského sboru hlavního města Prahy,“ dodal ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček.

Přesto, že rekonstrukce hasičských objektů běžně financuje město, v tomto případě na novou stavbu vydalo 367 milionů korun Ministerstvo vnitra, pod které spadají všechny hasičské záchranné sbory v republice. Pozemky, na kterých se hasičská stanice nachází, koupil stát od hlavního města téměř před deseti lety.

Do budoucna se v metropoli plánuje výstavba nových hasičských výjezdových stanic také v Březiněvsi a v Běchovicích.

,