Hasiči ochlazovali v Divišově na Benešovsku plynovou lahev, aby nevybuchla...

Hasiči ochlazovali v Divišově na Benešovsku plynovou lahev, aby nevybuchla (3.7.2018) | foto: HZS Středočeského kraje

Žhavá celou noc. Hasiči ochlazovali plynovou lahev, aby nevybuchla

  • 2
Kuriózní zákrok si připsali hasiči v Divišově na Benešovsku. Od pondělního večera tam zasahovali u požáru svářecí soupravy, ze které unikal plyn. Aby lahev s plynem nevybouchla, celou noc ji ochlazovali proudem vody. Dokonce povolali i pyrotechnika a několik cisteren s vodou.

Oznámení o požáru hasiči přijali v pondělí před 19. hodinou. Na místo vyjely jednotky z Vlašimi, Benešova a také dobrovolníci z Divišova.

„Hasiči v dýchací technice ihned zahájili ochlazování pomocí jednoho vodního proudu, pak nasadili ještě druhý. Velitel zásahu vzápětí nařídil použití takzvaného přenosného monitoru (proudnice bez nutnosti obsluhy, pozn. red.) a povolal další cisterny pro plynulé zásobování vodou,“ informoval mluvčí hasičů Jaroslav Gabriel.

Dramatická služba hasičů však zdaleka nekončila. Bylo potřeba zajistit vypnutí elektrického proudu v objektu a také odvětrání dílny přetlakovou ventilací. Až poté zjistili, že z acetylénové lahve uniká plyn, který hoří asi třiceticentimetrovým plamenem.

„Při obdobném zásahu se plamen nesmí uhasit, protože pak hrozí nebezpečí výbuchu,“ vysvětlil Gabriel.

Ráno přijel pyrotechnik

Hasiči nemohli bezpečně zjistit teplotu tlakové lahve, proto před půlnocí dorazil specialista z Kolína. „Po vyhodnocení situace s ohledem na taktické postupy při zásazích tohoto charakteru bylo rozhodnuto o pokračování bezpečného ochlazování po celou noc,“ řekl mluvčí hasičů.

Dnes časně ráno dokonce přijel policejní pyrotechnik. Po šesté hodině ranní plamen znenadání hořet přestal a celonoční akce se blížila ke svému konci. Teplota byla příznivá, lahev hasiči přemístili do provizorní vodní nádrže a pak do rybníka.

Při zásahu se nikdo nezranil a hasiči zabránili výbuchu i ohrožení obyvatel Divišova. I tak byla škoda vyčíslena na tři miliony korun.