ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jan Pešek, MF DNES

Parkovací aplikace pod kybernetickým útokem, unikly adresy i telefony Pražanů

  • 4
Parkovací aplikace EasyPark, která je jednou z možností, jak v Praze zaplatit za parkování, byla na začátku prosince cílem kybernetického útoku. Během něj unikla data části uživatelů, uvedla společnost s tím, že dotčené již o události informovala. Podle společnosti však nešlo o informace citlivé povahy.

„Dne 10. prosince 2023 jsme zjistili, že jsme se stali obětí kybernetického útoku. Výsledkem útoku bylo narušení údajů zákazníků, které nemají citlivou povahu. Na našich zákaznících nám velmi záleží a chceme se ujistit, že jste o tomto incidentu plně informováni,“ uvedla společnost na svém webu.

Na narušení soukromí společnost reagovala okamžitě, zastavila možné pokračování útoku, zajistila fungování služeb a informovala příslušné orgány.

Kyberútoky byly letos „ve vlnách“, v listopadu jejich počet poklesl

„Pokud jste byli postiženi, byly zpřístupněny některé kontaktní údaje, které jste nám mohli poskytnout (například jméno, telefonní číslo, fyzická adresa a/nebo e-mailová adresa). Při placení za parkování se zobrazily některé číslice vaší vybrané debetní nebo kreditní karty, pokud je to relevantní. Tyto dílčí údaje byly zpřístupněny,“ vysvětlila společnost, jaké údaje mohly uniknout. Zákazníky však ujišťuje, že pomocí těchto neúplných údajů nelze provést platbu.

Údaje, které by se týkaly vozidel uživatelů nebo parkování, neunikly, uvedla firma.

„Je nám velmi líto, že se to stalo, a budeme i nadále každý den tvrdě pracovat na tom, abychom si získali vaši důvěru,“ dodala společnost.

Aplikace EasyPark je jednou z možností, kterou lze platit v Praze za parkování. Mimo jiné lze platit pomocí parkovacích automatů nebo dalších aplikací. Kromě možnosti zaplacení nabízí aplikace i funkci prodloužení délky parkování nebo vyhledání volného parkovacího místa.

Mimo Prahu je aplikace dostupná pro dalších více než 3 200 měst v Evropě.