Na dálnici D10 začala stavební sezona, dělníci zbourali most u Kosmonos

  • 1
O víkendu se na Mladoboleslavsku uskutečnila plánovaná demolice mostu u Kosmonos přes vytíženou dálnici D10, který byl již na konci své životnosti. Na jeho místě do konce roku postaví nový most s cyklostezkou. Přilehlé okolí je totiž oblíbeným cílem turistů a zejména cyklistů.

„Už předtím jsme si vyzkoušeli, jak nám demolice půjde na části mostu mimo dálnici, vše by se tedy mělo podařit. Komplikací je, že betonová konstrukce je protkaná železem, jinak se ale jedná o duté nosníky, to nám pomůže,“ uvedl stavbyvedoucí Miloslav Bulušek z firmy CH&T Pardubice před spuštěním ostré akce.

Hned poté se za přihlížení desítek místních obyvatel těžké stroje zakously do mostní konstrukce.

„Přes tento most jezdím skoro celý život, tak jsem se přišel podívat na jeho poslední okamžiky,“ říká muž v modré bundě, který mohl atrakci sobotního večera sledovat z místa, kde se člověk běžně pohybovat nemůže – z prostředka uzavřené dálnice.

Bude širší, dostane cyklostezku

Při bourání mostu se do okolí valil prach ze stavební suti, demoliční četa byla úspěšná. V neděli v půl desáté už po mostě z roku 1971 nebylo ani památky a místem mohla začít projíždět první auta.

„Konstrukce byla na samé hraně životnosti. Poslední rekonstrukce byla provedena v roce 1997 a nyní už jsme vyhodnotili, že další oprava se nevyplatí. Proto jsme se rozhodli most snést a postavit nový,“ řekl MF DNES Jan Lichtneger, ředitel Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje (KSÚS).

Most přes dálnici staví také Škoda Auto

Nejen v souvislosti se stavbou nového mostu mezi Kosmonosy a Horními Stakory musí řidiči jezdící po dálnici D10 počítat během letošního roku s dopravními omezeními. Hned nedaleko tohoto mostu začne automobilka Škoda Auto stavět nový nadjezd přes dálnici D10. „Bude součástí jí budované nové infrastruktury pro nákladní dopravu do závodu,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martin Buček. „Doprava na Prahu i Turnov bude v obou směrech vedena dvěma provizorními jízdními pruhy, a to do 2. poloviny června,“ dodal.

Nový most bude širší, aby vyhovoval aktuálním normám a parametrům a navíc ho doplní cyklostezka. Právě silnice z Kosmonos na Horní Stakory je oblíbená mezi cyklisty, kteří tudy vyrážejí k Českému ráji. Příští rok projedou o dost bezpečněji.

Nové přemostění má být hotové do konce roku a vyjde na 70 milionů korun. „Finanční prostředky získala KSÚS od státu v rámci programu, který má odstranit velké dopravní problémy celého Mladoboleslavska,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který se v noci přijel podívat na průběh prací.

O uplynulém víkendu se na středočeské dálnici D10 také naplno rozjela jarní stavební sezona. V neděli se stroje daly do práce také u Benátek nad Jizerou, kde začíná přestavba a rozšíření protihlukových stěn a opraven bude povrch vozovky.

I když jsou v obou směrech zachovány dva zúžené jízdní pruhy, je třeba počítat s možným zdržením. To samé platí i na příjezdu do Prahy na Černém Mostě, kde stavbaři začali s rekonstrukcí druhé půlky dálničního mostu.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz