Tramvaj u D1 je obalena folií, možná se chystá její přesun někam jinam

  • 37
Tramvaj, která je od úterý odstavená v poli u dálnice D1 poblíž Čestlic a vzápětí se stala terčem vandalů, je nyní obalená černou fólií. Zatím není rozhodnuto, jaký bude její další osud, ředitelství silnic a dálnic ale usiluje o její úplné odstranění. Majitel to však doposud neučinil.

Tramvaj, kterou za 351 tisíc korun koupila od Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) developerská firma Domo Development, se v úterý krátce po jejím umístění na pozemek pokusili demontovat dva vandalové, následující den se stala také terčem sprejerů. Proto byla obalena černou folií a v současné době je v řešení, co s ní bude dál. 

Redakce iDNES.cz se pokusila kontaktovat developera, jemuž tramvaj i pozemek patří, na dotazy však zatím neodpověděl.

Ředitelství silnic a dálnic usiluje o její úplné odstranění, majitel to však s tvrzením, že umístěním tramvaje na pozemek neporušil žádné právní pravidlo, zatím odmítal. Na zvážení ministerstva dopravy je nyní zahájení správního řízení. 

Podle ministra dopravy Vladimíra Kremlíka je tramvaj způsobem, jak obejít zákaz reklamy u dálnic, firma Domo Development s tím ovšem nesouhlasila. 

Na pozemku, kde je tramvaj umístěna, firma plánuje vybudovat komerční zónu  s obchody, skladovými halami a několika autosalony za miliardu korun, projekt ale částečně brzdí spor o územní plán, který napadla sousední obec Dobřejovice, jejíž obyvatelé se v případě vybudování zóny obávají zvýšené dopravy.