Diskuze

Cukr jako velký byznys své doby. Šlechtic udělal z Čakovic sladkou velmoc

Co mají společného svatá Ludmila, zaniklé tvrze a cukrová řepa? Tvoří pomyslný trojúhelník, který na nejsevernějším okraji metropole ukrývá malé vesničky Třeboradice a Miškovice a také o něco větší Čakovice. Spadají pod jednu městskou část, na jejímž rozkvětu se podílel rakousko-uherský magnát.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

je škoda, že jste zapomněli navštívit Ctěnice, je to tam hezké, muzeum kočárů, kostel , park, citlivě zrekonstruovaný objekt včetně občerstvení, restaurace a hotelu.

0 0
možnosti

Po roce 89 jsme všechny cukrovary v zájmu "money" prodali a nechali si namluvit, že cukr je jenom ten vyrobený z třtiny. Noví majitelé cukrovary zavřeli a zbourali.

0 0
možnosti
Foto

Tohle vážně ještě koluje? Útlum pěstování řepy a rafinace cukru probíhal už v 80. letech. A teď se podržte - v 90. a nultých letech se k nám dostaly odrůdy řepy s vyššími výnosy a cukernatostí. Zároveň se provozy zefektivnily a koncentrovaly. Takže v sezóně 2017, kdy naposledy platily kvóty, dosáhla ČR výroby cukru jako v 80. letech. Při poloviční osevní ploše! Po pádu kvót (které byly pro ČR výhodné) pak výroba mírně poklesla, ale v sezóně 2022 zase činila přes 600 000 tun.

Takže ne, řeči o pádu cukrovarnictví v ČR jsou naprosté nesmysly. Akorát došlo ke zefektivnění.

0 0
možnosti