ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Prodáno. Česká pošta za nemovitosti na Praze 4 získá téměř 400 milionů korun

  • 6
Státní podnik Česká pošta ve čtvrtek prodal v elektronické aukci tři nepotřebné nemovitosti v pražské Krči. Dohromady za ně získá téměř 400 milionů korun, uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Vítěz musí cenu uhradit do 30 dní. Pošta kvůli špatným hospodářským výsledkům zrušila od letošního července v Česku tři stovky poboček a ohlásila, že se bude zbavovat majetku.

Každou ze tří nabízených nemovitostí pošta prodávala prostřednictvím vlastní aukce. Nejvyšší vyvolávací cenu, přes 310 milionů korun, měla budova v ulici Na Strži. Do aukce šel také zastavěný pozemek s garážemi o výměře 849 metrů čtverečních s vyvolávací cenou přes 31 milionů korun. Třetí nabízenou nemovitostí byl pozemek o rozloze 88 metrů čtverečních, za který pošta žádala nejméně 400 000 korun, vyplývá z databáze aukcí na webu Tender arena.

Jednotlivých aukcí se od čtvrtečních 9:00 zúčastnilo vždy několik subjektů. „V 16:30 byla poslední e-aukce ukončena s tím, že nejvyšší nabídka již nebyla dalšími účastníky navýšena,“ uvedl mluvčí.

Pošta nyní vítězi aukce zasílá výzvu k úhradě kupní ceny. Musí ji složit do 30 dnů od jejího doručení, a poté bude zapsán v katastru nemovitostí. „Tím bude prodej nemovitostí České pošty na Praze 4 vypořádán,“ uvedl Vitík.

Nesplnitelné, uvedla Praha k podmínkám dražby pošty na Pankráci. Chce ji zrušit

Pošta už dříve uvedla, že hodlá v aukci nabídnout i budovu hlavní pošty v Jindřišské ulici v centru hlavního města. O nemovitost projevil zájem pražský magistrát.

Česká pošta loni vykázala ztrátu 1,73 miliardy korun, její pověřený ředitel Miroslav Štěpán v srpnu řekl, že letos očekává miliardovou ztrátu. Musela tedy sáhnout k úsporným opatřením. Pošta zaměstnává téměř 23 000 lidí, ke konci května zrušila v souvislosti s rušením poboček 924 míst, z toho dostalo výpověď asi 600 zaměstnanců.

,