Srážka vlaků u Běchovic (10. července 2020)

Srážka vlaků u Běchovic (10. července 2020) | foto: Zdravotnická záchranná službs hl. m. Prahy

Srážku vlaků u Běchovic zřejmě zavinila lidská chyba, myslí si inspekce

  • 7
Drážní inspekce nadále vyšetřuje páteční srážku dvou vlaků u pražských Běchovic, přiklání se k lidské chybě. Od sobotního rána tam jezdí vlaky znovu po všech třech kolejí, necelé tři hodiny po půlnoci tam vlaky jezdily po dvou kolejích. Nehoda se obešla bez zranění. Škoda na soupravách a trati byla předběžně odhadnuta na víc než pět milionů korun.

„V tuto chvíli Drážní inspekce pracuje jak s možnou technickou závadou, tak se selháním lidského faktoru. Nicméně technická závada se jeví jako méně pravděpodobná než selhání člověka,“ řekl mluvčí inspekce Martin Drápal. 

Generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera Radiožurnálu řekl, že nehodu zavinil pravděpodobně někdo z lidí, kteří vlaky obsluhovali.

U Běchovic narazil vlak bez cestujících do čekajícího rychlíku. Několik vagonů vykolejilo, hasiči evakuovali stovky lidí. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, u tří lidí se projevila akutní stresová reakce. Prázdný vlak jel pro cestující z pendolina, které odpoledne na stejném místě srazilo a usmrtilo člověka. Na trati, která je součástí koridoru z Prahy do Ostravy, jezdily vlaky několik hodin odklonem.

Osobní vlak City Elephant, který po srážce vykolejil, odvezl do depa nehodový vlak, rychlík odjel vlastní silou. Soupravy teď čeká prohlídka. Uvedla to mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Drápal řekl, že rychlík jedoucí do Žďáru nad Sázavou se srazil s takzvaným posunovým dílem osobního vlaku, tedy se soupravou bez cestujících. Právě tento osobní vlak vykolejil.

V době srážky byla v místě kvůli jiné nehodě průjezdná jen jedna ze tří kolejí. Pendolino tam odpoledne srazilo člověka, který na místě zemřel. Hasiči z tohoto vlaku museli evakuovat asi 150 cestujících. Vlak, který pro ně jel, narazil do čekajícího rychlíku. V něm bylo kolem 200 cestujících, v náhradním vlaku pouze posádka. Pro lidi ze všech havarovaných souprav byl zřízen evakuační prostor u nádraží.

„Provoz po dvou kolejích byl obnoven dnes ve 2:48, od osmi ráno se jezdí po třech kolejích,“ uvedla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová.

V tomto týdnu to byla druhá srážka vlaků na české železnici. V úterý se na jednokolejné trati u Perninku na Karlovarsku srazily dva osobní vlaky, následky byly v tomto případě tragické - zemřeli dva lidé a dalších 24 bylo zraněno.

,
Témata: Praha