Oprava malby o operaci Anthropoid zabere 50 hodin, vandal ji poničil už několikrát

  • 1
Praha 8 začala čistit stěnu poblíž zastávky Vychovatelna, na které je vyobrazený mural připomínající Operaci Anthropoid. Obraz vznikl v roce 2021 a je jedním z nevýznamnějších prvků street artu v Česku. Po jeho výrazném poškození na konci května podala radnice na neznámého vandala trestní oznámení. Policie redakci sdělila, že případ odložila.

„Začalo čištění muralu znázorňujícího Operace Anthropoid, který byl na konci května posprejován. Jde o graffitový komiks, který na 80 metrů dlouhé zdi zobrazuje tuto historickou událost od seskoku parašutistů, přes útok na Heydricha, až po boj v kryptě kostela v Resslově ulici,“ informovala městská část Prahy 8 na Facebooku.

Radnice poškození stěny komentuje jako hloupost, neznalost historie a vandalismus. Brzy po poničení graffiti podala trestní oznámení.

„Trpělivost s tímto hlupákem, který poškozuje připomínku operace Anthropoid, už nám opravdu došla. Proto podáváme trestní oznámení pro přečin poškození cizí věci. Doufám, že jej policie odhalí a soud spravedlivě potrestá,“ uvedl tehdy starosta Ondřej Gros (ODS).

Policisté nicméně případ odložili. „Pražská policie přijala trestní oznámení a případem se zabývala pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci. Na případu pracovali jak kriminalisté, tak policisté z místního oddělení Kobylisy. Policisté případ před pár dny odložili,“ uvedla pro iDNES.cz policejní mluvčí Violeta Siřišťová s tím, že se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání.

Kvůli čmáranicím na malbě o operaci Anthropoid podala Praha 8 trestní oznámení

Doba čištění a opravování muralu se odhaduje na 50 hodin a účastní se jí i autor díla Jakub Marek. Části obrazu, které byly poškozeny opakovaně, budou opatřeny antigraffiti nátěrem.

Tímto dílem se Praha 8 zapojila do projektu Galerie hlavního města Prahy „MuralArtUM 2020“, v rámci které Praha výtvarně upravuje nevzhledné betonové plochy v obydlených oblastech. Místo vybrané pro obraz bylo vybrané právě z důvodu, že v jeho blízkosti se tato důležitá událost českých dějin stala.

27. května 2022