Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zootechnik se stal ze dne na den pekařem. A peče už přes dvacet let

  20:05
Letos to bude 21 let, co přestal Daniel Fonhauser z Dobřan na jižním Plzeňsku pečovat o zvířata a stal se pekařem. Když rodinný podnik začínal, pracovali všichni až 18 hodin denně. Teď už má Dobřanské pekařství několik prodejen a i díky osvědčeným recepturám překonalo nedávnou krizi.

Majitel Dobřanského pekařství Daniel Fonhauser (na snímku uprostřed). | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Psal se rok 1991, když zootechnik Daniel Fonhauser a jeho otec naráz přišli o práci. O pár měsíců později již rozjížděli v Dobřanech na jižním Plzeňsku rodinnou pekárnu Fonhauser a syn. Před osmi lety prosperující firmu přejmenovali na Dobřanské pekařství. Zlom přišel s krizí v roce 2008.

Daniel Fonhauser

Před 21 lety přišel dnes již bývalý zootechnik Daniel Fonhauser o práci. Ve stejný čas jako jeho otec. O pár měsíců později spolu založili v Dobřanech rodinnou pekárnu Fonhauser a syn. Začínali v pronájmu ve čtyřech lidech. Pracovali až 18 hodin denně a vše se učili za provozu. V roce 1996 se přestěhovali do vlastních prostor na náměstí T.G.M. Ve stejný čas nastoupil do firmy mladší bratr Robert. Před osmi lety přejmenovali Fonhauserovi rodinný podnik na Dobřanské pekařství. Později otevřeli druhou prodejnu v Plzni na Americké třídě. Od loňského června provozují třetí pekařství v Chotěšově.

Za poslední čtyři roky klesl pekárně obrat o 25 až 30 procent. "Museli jsme část zaměstnanců propustit. Teď už nám obrat zase trošku stoupl, protože jiné pekárny zavírají. Dělá to ale maximálně pětiprocentní nárůst," vysvětluje Fonhauser. 

Jeho firma zásobuje i supermarkety, tedy konkrétně jeden rakouský řetězec. Tyto dodávky kryjí část fixních nákladů pekařství. "Zaplatí se nám tak topení, svícení, část mezd a další výdaje, které musíme zaplatit tak jako tak. Je to jistota, z které nic nemáte. Fixní náklady budou stejné, ať upečete 500 či 700 bochníků. Když jich uděláte jen pět set, tak vám bude chybět platba za těch další dvě stě bochníků a nebudete generovat ani minimální zisk," vysvětluje Fonhauser.

Podle jeho slov by se pekařství uživilo i bez řetězce. Muselo by ale zřejmě propustit několik lidí, ti zbylí by chodili jen na noční směny. Pekárna může fungovat i tak, že bude zásobovat jen vlastní prodejny. Musí ale mít lidově řečeno dobrý flek.

"Kolem pekařství musí proudit davy lidí. Jako třeba na nádraží, na hlavních třídách, u klíčových zastávek MHD. I přesto prodejna může ročně generovat ztrátu kolem sta tisíc. A to zejména kvůli mzdám," popsal Fonhauser.

I přes nelehké podmínky ale chce v živnosti dál pokračovat. "Dali jsme se na pekařinu, tak pečeme. Vedle rakouského řetězce a prodejen v Dobřanech a Plzni jsme loni převzali ještě menší krámek v Chotěšově. V chráněné pekařské dílně tam zaměstnáváme na poloviční úvazek čtyři obyvatele sociálního ústavu ve Zbůchu a dvě prodavačky. Zavážíme Přešticko, Stodsko a jih Plzně. I když ubývají malé prodejny s českým majitelem. Nahrazují je Vietnamci a poslední dobou přechází i pod řetězec ROSA market," říká Fonhauser.

V Bavorsku nemají čeští pekaři šanci prorazit

Dobřanské pekařství už zkoušelo prorazit i v bavorském příhraničí. Čeští pekaři ale podle Fonhausera nemají šanci se tam chytit. Tamní pekařské a mlynářské cechy to mají velmi dobře ošetřené.

"Jeden z pekařů v příhraničí zkoušel zavážet bavorské penziony. Majitelé nakonec odřekli. Zástupce pekařského cechu jim vysvětlil, že když kvůli sněhové kalamitě pekař z Klatovska nepřijede, tak jim místní neprodají pro hosty ani kůrku," zdůvodňuje Fonhauser.

Budoucnost pekařského řemesla nevidí příliš růžově. Podle jeho slov se trhy nasytily a teď přichází doba prosté reprodukce s maximálně dvouprocentním růstem.

"Pokud se cenová politika nezmění, budou pekaři postupně vymírat. Je to tak i v  Německu. Mladí to nechtějí přebírat po rodičích a odcházejí do měst. U nás je to stejné. Letos se na obor pekař hlásilo pět zájemců. Nastoupili jen dva," říká Fonhauser.  

Budoucnost je podle něj ve zmenšování. Pokud se ceny u nás srovnají s Německem, klesne spotřeba. Pak sice malé pekárny omezí výrobu, ale budou dělat kvalitní věci a doplňovat sortiment velkých pekáren. "Třeba naší vlajkovou lodí je déle kvašený bochník, který vydrží delší dobu. Vracíme se k osvědčeným postupům našich babiček před 70 lety," podotkl Fonhauser.

  • Nejčtenější

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na kouř upozornily děti, úprk z hořícího autobusu zvládly bravurně, líčí učitelka

24. dubna 2024  16:40

Premium Václava Kopecká, Alena Vodičková a Michaela Kubátová, učitelky a asistentka pedagoga Základní školy...

Plzeň - Zlín 3:0, dominance a klidný postup do finále. Dvakrát pálil Chorý

24. dubna 2024  17:15,  aktualizováno  21:02

Od začátku zápasu si šli pro vítězství a svému soupeři nedali žádnou šanci. Plzeňští fotbalisté...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Med z Prahy trumfne ten z vesnice, kde jsou jen krátké trávníky, říká včelař

28. dubna 2024

Premium O včele člen Asociace profesionálních včelařů Stanislav Volf říká, že kdyby byla obratlovec, řešili...

Koloběžkáře soudí, že zardousil motorkáře. Byl plný nenávisti, hájí se

30. dubna 2024  10:53

Na lavici obžalovaných dnes usedl Jan Navrátil, kterého státní zástupkyně viní z toho, že zardousil...

Nejstarší trenér pokračuje. Koubek povede Plzeň i v následující sezoně

30. dubna 2024  9:26,  aktualizováno  9:40

Nejstarší ligový trenér Miroslav Koubek povede fotbalisty Viktorie Plzeň i v následující sezoně....

Ovocné stromy a jahody přišly kvůli chladu o květy, sít obilí šlo ale dříve

29. dubna 2024  15:33

I když leckde v kraji padal minulou sobotu sníh na kvetoucí řepku, většina zemědělců je s průběhem...

Plzeňští hokejisté mají nového centra. Z Hradce získali Lalancetta

29. dubna 2024  12:55

Hokejisty extraligové Plzně posílí kanadský útočník Christophe Lalancette, který přichází na západ...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...