Příští rok zasednou do lavic ve společné třídě děti z městeček na obou stranách hranice. Ilustrační snímek

Příští rok zasednou do lavic ve společné třídě děti z městeček na obou stranách hranice. Ilustrační snímek | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Železná a Bavorská Ruda chtějí společnou základní školu

  • 2
Starosta Bavorské Rudy Charly Bauer přišel s nápadem, aby Železná Ruda na české a Bavorská Ruda na německé straně hranice měly společnou základní školu. První školáci z Čech a Německa zasednou společně do lavic zřejmě už příští rok v září. Nyní se řeší financování projektu.

Dvě společné třídy pro děti z české a německé strany hranice se otevřou v září roku 2016 v Železné Rudě na Klatovsku. Je to jeden z projektů členských obcí Mikroregionu Šumava - západ a obcí z německého Bavorského lesa. Dohoda o partnerské spolupráci je už podepsaná.

„Smlouva je pro nás velice důležitá. Můžeme tak získat peníze, které nám umožní zapojit se do společných projektů s bavorskou stranou. Se starostou Bavorské Rudy Charly Bauerem se shodujeme, že je nutné, aby obě města více prosperovala a abychom zde udrželi obyvatele,“ uvedl starosta Železné Rudy Michal Šnebergr. Dodal, že právě Charly Bauer přišel s projektem společné školy pro žáky z obou měst.

Od páté třídy výuka v bavorském Zwieselu

 „Protože máme v naší základní škole vhodné prostory, hned jsme začali projekt zpracovávat. Záměrem je zřídit dvě třídy podle bavorského výukového systému, tedy dohromady první a druhou třídu a dále třetí a čtvrtou. Dětem z Bavorské Rudy by tak odpadlo dojíždění do školy do sedmnáct kilometrů vzdáleného Zwieselu,“ upřesnil Šnebergr.

Zmiňovanému řešení nahrává i to, že v Bavorské Rudě s tisíci obyvateli nyní žije více než deset procent Čechů. „Navíc je zde nutno budovat efekt, který vyplyne ze spolupráce a sounáležitosti k tomuto místu u dětí z obou Rud, a ten bude dle mého názoru nedozírný. Pokud se nám toto podaří uskutečnit, bude to jeden ze základních kroků k tomu, aby Češi a Němci chodili stejně jako dříve do společné školy,“ dodal Michal Šnebergr.

Škola začne fungovat v září 2016. Do té doby bude nutné získat vyučující z Německa, kteří ovládají český jazyk a dořešit financování. Projektu je nakloněn Plzeňský kraj, Česká školní inspekce i školní rada z bavorského Regenu. Do tříd se na bavorské straně hlásí první zájemci. Tito studenti pak budou moci od páté třídy rozvíjet své znalosti němčiny ve škole ve Zwieselu.