Diskuze

Přes milion kusů dokumentů o charkovském procesu se podařilo digitalizovat

Od takzvaného charkovského procesu, v němž Sovětský svaz obvinil jednadvacet československých občanů, letos uplynulo 90 let. Díky unikátnímu projektu odborníků ze Západočeské univerzity v Plzni si teď mohou zájemci prohlédnout původně tajné materiály o této události od tehdejší sovětské bezpečnostní služby na internetu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PF

P91e34t36r 20F44i12a15l38a

12. 7. 2021 13:18

Je dobře, že se konečně zveřejňuje stará historie.

V SSSR se na národnosti moc nehrálo, to bylo bolševikům dost jedno. Výjimkou byli ve třicátých létech Češi, za kulaka byl považován každý volyňský Čech, který měl poloviční výměru polí než ukrajinský a ruský mužik. Důvodem byla větší vzdělanost a schopnosti Čechů a mužici jim záviděli. Proto bylo poměrně dle počtu lidí jednotlivých etnik nahnáno do gulagů nejvíc Čechů.

Ve čtyřicátých létech to zase byli Rusíni, poměrně byli v gulagu druzí za Čechy. Podkarpatská Rus byla přejmenována na Zakarpatskou Ukrajinu a ze řeckokatolických Rusínů byli násilím děláni pravoslavní Ukrajinci, kdo nesouhlasil, byl nahnán do gulagu.

3 0
možnosti
KV

Tyhle národnostní menšiny pronásledovaly hlavně nacionalistické ukrajinské bojůvky. Pokud tedy pomineme vesnice, které i s obyvatelstvem vypálili Němci. Není náhodou, že po roce 2014, tedy po ukrajinském puči, kdy se nacionalisté dostali znovu k moci, zažádala část Volyňských Čechů o repatriaci.

1 4
možnosti
JM

J23a67n 36M10o38l37n19á18r

12. 7. 2021 11:31

A někteří k tomu CCCP stále vzhlíží včetně liliputa.

6 0
možnosti
ZH

Dá se s nadsázkou říct, že je štěstí, že ty dokumenty zůstaly na Ukrajině.

Z dnešního nástupnického státu SSSR (Rusko, kdyby někdo nevěděl), bychom nezískali nic. Tam jsou na svoji minulost hrdí a pokračují v bolševické tradici falšování a zamlčování dějin.

14 0
možnosti
JD

lžou všichni ... :-/ to není specialita jen sovětů, potažmo rusů ..

2 5
možnosti
AL

Škoda že se nepodařilo digitalizovat archívy StB...

11 0
možnosti
JL

To by se asi mnoha disidentům nemuselo líbit. ;-D;-).

3 6
možnosti
KV

Copak Ukrajinci. Ti ať byli se Stalinem nebo Hitlerem, vždycky pracovali s láskou a důkladně.

2 14
možnosti
ZH

Myslíte, ty miliony, které nechal Stalin pomřít hlady ve vyvolaných hladomorech a další nepočítané oběti pozavírané, postřílené a jinak povražděné z rozmaru sovětské říše?

Nebo ty, kteří ze zoufalství ze sovětského teroru vítali německé vojáky jako osvoboditele, aby je pak nacisté vraždili po statisících.

12 1
možnosti