Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rámus z estakády na západním okruhu Plzně obtěžuje lidi z Křimic a Radčic

  9:38
Zákaz předjíždění, který už platí na téměř 1300 metrů dlouhé mostní estakádě přes údolí řeky Mže, nemusí být poslední změnou, která řidiče na plzeňském západním okruhu čeká. Obyvatelé Křimic a Radčic si totiž stěžují na hluk a nekončící rány, jak auta přejíždějí přes mostní dilatace.
Silničáři změnili přerušovanou čáru na estakádě přes nivu Mže na plnou, má...

Silničáři změnili přerušovanou čáru na estakádě přes nivu Mže na plnou, má zvýšit bezpečnost provozu na západním okruhu Plzně. (2. května 2023) | foto: Martin Polívka, MF DNES

Krajská správa a údržba silnic nechala po prvních týdnech provozu posoudit dopravním expertem v únoru zprovozněný více než tříkilometrový úsek mezi Křimicemi a Košutkou, kterým denně projede kolem 19 tisíc aut. Po první nehodě, která druhý den po zprovoznění kompletně zablokovala silnici na čtyři hodiny, následoval zákaz předjíždění. Starostům z Křimic a Radčic, kteří si stěžují na obtěžování obyvatel hlukem, jen zákaz předjíždění nestačí.

„Nejvíc nás obtěžují zvuky z přejezdů přes mostní dilatace (pozn. redakce: mostní závěr umožňuje plynulý přejezd vozidel z mostní konstrukce na komunikaci), v případě Křimic zejména ta na začátku estakády, je tam přímo proti velkému domu a obtěžuje i v jiných domech. Údolní nivou se šíří i do dalších částí Křimic. Na šum z dopravy si člověk zvykne, ale rány z přejezdu dilatací jsou velmi nepříjemné,“ popsal starosta Křimic Vít Mojžíš.

Radčický starosta Rolando Arias uvedl, že kromě rychlosti je problémem i velikost nákladních souprav, které i o metr a tři čtvrtě přesahují horní hranu protihlukových stěn.

„Navrhoval jsem snížení rychlosti na okruhu. Kdyby se na nejexponovanějším úseku dlouhém asi 1300 metrů snížila rychlost z 90 na 70 kilometrů v hodině, doba průjezdu se prodlouží o nějakých 16 nebo 18 sekund. I kdyby se tam dalo v krajním případě omezení na 50 kilometrů v hodině, jízda přes estakádu by se oproti dnešku prodloužila o necelých 40 sekund, a to není nic, co by lidi ohrozilo. Máme vyzkoušené, že když je kvůli nehodě na obchvatu snížená rychlost, problém s hlukem přestane existovat,“ uvedl starosta Arias.

Měření hluku je objednané na podzim

Technický ředitel správy a údržby silnic Plzeňského kraje Martin Vít uvedl, že na podzim mají objednané měření hluku. „Podle stavebního povolení jsme povinni udělat před kolaudací měření hluku. Má být minimálně šest měsíců po zprovoznění díla, kdy už je tam běžný provoz. Na základě výsledků měření se budou dělat ještě případné úpravy, pokud budou nutné,“ vysvětlil Vít. Po podzimním měření budou hygienici porovnávat čerstvé údaje s těmi z doby před zahájením stavby.

Správci západního okruhu doporučil bezpečnostní expert už teď několik menších úprav. Vedle vozovky na začátku i konci estakády by měly být osazeny modré sloupky, které řidiče varují na možnost namrzání vozovky. Nájezdy doporučil osadit meteorologickými hláskami s proměnným dopravním značením, které bude ukazovat teploty vzduchu i vozovky na mostě i případná varování. V závislosti na tom by proměnné dopravní značení mohlo upravovat i maximální povolenou rychlost.

Třetím doporučením je osazení bezpečnostních kamer, aby například hasiči viděli, jaká je aktuální situace s dopravou na estakádě.

21. února 2023

Podle radčického starosty Ariase by na západním okruhu mohly být i radary měřící rychlost, protože mnoho řidičů nerespektuje maximálně povolenou devadesátku. „Zkusili jsme si tam měřit rychlost necertifikovaným radarem, u kterého je chyba pět procent. Běžně se tam jezdí rychlostí 100 až 110 kilometrů v hodině, rekord nám to ukázalo 140. Podél okruhu jsou položené chráničky pro optické kabely. Pokud by se vybudovala infrastruktura, mohly by do ní být napojené radary,“ nastínil Arias.

Podle Michala Víta se bude dodělávat chybějících 300 metrů plotu podél okruhu u Košutky mezi novou obchodní zónou a mostem pro pěší a cyklisty na Sylván. Ve směru do Křimic plot po pravé straně schází, na druhé straně komunikace, kde je i cyklostezka, je v celé délce.

V průběhu prázdnin by měly být osazené značky snižující rychlost na 70 kilometrů v hodině na západním okruhu u křižovatky se silnicí do Zadních Skvrňan. Ta je v zatáčce, navíc v zářezu, a z vedlejší ulice tu kromě velkého množství aut vyjíždějí i autobusy městské dopravy.

Připravuje se i přestavba velkého kruhového objezdu U Makra na Nové Hospodě, který dostane semafory, a ještě před vjezdem na něj se budou muset řidiči řadit do pruhů podle toho, kde z něj budou chtít vyjet. Ten by měl být kompletně hotový na podzim 2025.

4. května 2023

Autor:
  • Nejčtenější

Nebylo to poprvé, plakala u soudu žena, které manžel strčil petardu do vaginy

15. května 2024  5:10,  aktualizováno  10:07

Před soud předstoupil Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Slavia - Plzeň 3:0, domácí se nevzdali, jejich naděje trvá. Pomohly rychlé góly

15. května 2024  18:39,  aktualizováno  21:33

Slávističtí fotbalisté ve třetím utkání ligové nadstavby doma porazili Plzeň 3:0 po gólech obránce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Asijská sršeň cestuje po D5, mohla by až do Prahy. Přírodovědci přidávají pasti

17. května 2024

Premium Po dalším nálezu sršně asijské na hranicích Středočeského kraje jsou včelaři obezřetní. Nežádoucí...

S nožem v ruce otevřel dveře cizího auta, řidiče v něm bezdůvodně pobodal

17. května 2024  12:45

Mladík v Rokycanech se obrátil na policisty s tím, že jede autem po městě a vidí na ulici muže,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plot pokrylo 1,4 kilometru háčkovaných dek. Jedna vzniká 80 hodin

19. května 2024  10:18

Celkem 772 háčkovaných dek v sobotu pokrylo zábradlí u cyklostezky mezi Městem Touškovem a Kozolupy...

Ti chlapci to tam sypou, ale na každého je protizbraň, říká Koubek o Spartě

21. května 2024  17:41

Před čtrnácti lety triumfem v českém poháru odstartovala nová éra fotbalové Plzně. Ve středu se...

V tunelu Valík vyměňují povrch, dopravní omezení potrvá do poloviny srpna

21. května 2024  15:20

Místo projíždějících aut ve 400 metrů dlouhém jižním tubusu dálničního tunelu Valík jižně do Plzně...

S bezdomovci tvořil jejich nové bydlení. Mám radost, že jsme to dotáhli, říká

21. května 2024  13:53

K pomyslnému cíli vybudovat v Plzni domek pro bezdomovce, kteří se budou na jeho stavbě podílet,...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....