Soud nevěří výpovědi utajeného svědka. Obviněné z uvláčení muže zprostil

  • 139
Krajský soud v Plzni zprostil obžaloby bývalého policistu Martina Novotného a vyhazovače z diskoték Aleše Šeptáka. Žalobce je vinil z dvanáct let staré vraždy mladého muže u Aše na Chebsku. Podle spisu ho přivázaného za auto uvláčeli k smrti.

Soud mimo jiné uvedl, že zásadním důkazem obžaloby byla výpověď utajeného svědka, ale judiaktura dovozuje, že výpověď utajeného svědka nemůže být výhradním či převážným podkladem pro rozhodnutí o vině.

Utajený svědek z obavy o život svůj i svých blízkých roky mlčel. Odvahu našel až v roce 2018. Uvedl, že ho hryzalo svědomí. Tvrdí, že se v osudný den na málo frekventované silnici míjel s autem vláčejícím lidské tělo. Za volantem byl podle něj Šepták. Tento svědek řekl, že si zpočátku myslel, že vůz táhne pajduláka. 

„Před deseti lety nebyl dostatek důkazů k tomu, aby bylo zahájeno trestní stíhání. Nové důkazy přinesl utajený svědek, ale jeho výpověď je nedostatečná, nevěrohodná a rozporuplná. Svědek například nedokázal věrohodně vysvětlit, proč vše oznámil až po deseti letech. Argumentoval tím, že je silně věřící člověk, ale tím byl i dříve. Každý, kdo by viděl tak závažný trestný čin, by to ihned oznámil na tísňovou linku. To ale svědek neudělal,“ odůvodnil zprošťující verdikt soudce. 

Pozastavil se i nad tím, že svědek uvedl, že ve zpětném zrcátku viděl, že auto vláčí mladého, štíhlého muže. Podle názoru soudu ale není možné, aby svědek vláčeného člověka takto podrobně za tmy popsal.  

Navíc je utajený svědek stíhaný ve dvou trestních věcech, z nichž jednou je podvod. „Není sice pravomocně odsouzen, ale soud musí být vůči němu obezřetný,“ dodal soudce.  

Verdikt není pravomocný, státní zástupce se ihned odvolal. 

Zadržení mužů podezřelých z 10 let staré vraždy (1. 6. 2018)

1. června 2018

Obětí zločinu byl šestadvacetiletý Tomáš P. Podle dřívějšího zjištění MF DNES měla být údajným motivem brutální vraždy zřejmě žárlivost. Poškozený se totiž na baru v Aši bavil s dívkou, která byla přítelkyní expolicisty Martina Novotného. 

Oba souzené zatkla policie v červnu 2018, téměř deset let po vraždě. Jednačtyřicetiletý Novotný i o šest let starší Šepták však jakoukoliv vinu odmítají. 

„Vůbec netuším, proč jsem s tou věcí spojován. Údajná žárlivost je naprostá blbost. Toho muže jsem neznal, možná od vidění ano, ale nezajímal jsem se o něj,“ řekl již dříve u soudu Novotný. 

Vypověděl, že v osudný večer hrál poker, výhru pak zapíjel s dalšími dvěma hráči na baru. Tam si k němu sedl „nějaký mladík“.

„Vrávoral, spadl ze židle, pomohli jsme mu vstát. Pak se na baru bavil s někým jiným, odmítali mu nalít a radili, ať jde domů. Po chvíli odešel,“ líčil u soudu Novotný. Pak zamířil na diskotéku, kde byl až do páté hodiny ranní. O Tomáše se už nezajímal. Šepták si prý po deseti letech na nic nepamatuje

Podle obžaloby 23. listopadu 2008 Novotný spolu se Šeptákem ve tři čtvrtě na dvě ráno odvezli autem svoji oběť na odlehlé místo u přehrady Bílý Halštrov na Chebsku. 

Tam opilého muže napadli. Zlomili mu stehenní kost a zraněný nebyl schopen utéct ani se bránit. „S vědomím, že poškozenému způsobí smrt, připevnili lano na jedné straně k pásku jeho kalhot, druhý konec lana pak připevnili k automobilu, které řídil Šepták,“ popsal státní zástupce. 

Tělo pak táhli nejméně 2,1 kilometru po drsných cestách a oběť usmýkali k smrti. Podle znalců pachatelé přivázali poškozeného za auto ještě v době, kdy byl při vědomí.

,