Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Protipovodňová opatření v Rokycanech se opět odkládají, kvůli ekologům

  9:38
Lidé, kteří bydlí v Rokycanech u řeky Klabavy, už šestnáct let čekají na vybudování ochrany proti povodním. A dalších minimálně pět let se jí nedočkají. Projekt se kvůli výhradám ochránců přírody zastavil. Ti usilují, aby se říční koryto zpřístupnilo veřejnosti.
Klabava v Rokycanech. Protipovodňová opatření mají ochránit domy, tím se ale...

Klabava v Rokycanech. Protipovodňová opatření mají ochránit domy, tím se ale řeka ještě více znepřístupní lidem. (24. 7. 2018) | foto: Martin Polívka, MF DNES

Do výšky dvou metrů obrousil říční proud při povodních v roce 2002 dům Jaroslava Tomáška z Rokycan. V domě v ulici Na Pátku měla tehdy jeho rodina vodu do výšky 1,2 metru. Škody se v tomto místě u řeky Klabavy vyšplhaly na miliony korun.

Jaroslav Tomášek je rozčarovaný z toho, že se od té doby neudělalo pro lidi a firmy u Klabavy a Holoubkovského potoka nic kromě oprav po povodních ve městě.

„Přitom projekt na zkapacitnění koryta Klabavy v Rokycanech se připravuje od roku 2004,“ připomněl Tomášek, který na tvorbě projektu za půl miliardy korun spolupracoval. Definitivně koncept ztroskotal letos na začátku roku, kdy krajský úřad v Plzni zastavil územní řízení na jeho stavbu.

Do dění se totiž zapojilo občanské sdružení Českého svazu ochránců přírody Kulíšek, které územní rozhodnutí napadlo hlavně proto, aby se řeka zpřístupnila lidem.

Klabava v Rokycanech

Jisté je tedy dnes v Rokycanech jen jedno: dříve než za pět let se lidé ohrožení povodní zahájení stavby nedočkají. „Opouští se myšlenka provedení vody městem a ochrana majetku města a jeho obyvatel. To se vytratilo a řeší se jiné věci,“ říká Tomášek.

Daniel Šatra, lídr sdružení Kulíšek, namítl, že protipovodňová opatření jsou stále prioritou, ale sdružení požaduje zapojení řeky do veřejného prostoru města. „Požadujeme i zpřírodnění toku, protože v současné době je Klabava dlážděný kanál bez života,“ popsal.

Šatra před lety se svými kolegy z Kulíšku uspořádal podpisovou akci s názvem Chceme zpět k řece, kterou podpořilo na 800 lidí, tedy osm procent obyvatel Rokycan. Lidé bydlící u řeky podle jeho názoru chtějí jen to, aby se jim solidárně za veřejné peníze ochránily soukromé majetky.

„Pokud my všichni dáváme na projekt finance, máme právo požadovat, aby byl funkční pro nás všechny. Lidé od řeky sobecky požadují jakékoli řešení a já si v tomto případě troufám tvrdit, že je to řešení na úkor všech ostatních,“ sdělil Šatra.

Řeka má podle něj velký potenciál. „Je čistá, je v ní krásná proudná voda, pro místní by vzniklo pěkné až parkové místo, kde by se dalo koupat a odpočívat a město by bylo o něco hezčí,“ popsal Šatra.

Jiří Pechar, ředitel technické sekce Povodí Vltavy, které je investorem stavby, uvedl, že firma se snaží jednat s městem, aby řešení navrhované ekology a dalšími lidmi z Rokycan bylo technicky schůdné a aby splňovalo to, co se od něj čeká.

Tedy chránit před povodněmi a současně sloužit k pobytovým aktivitám. „Vodní tok, i když je dominantou města, není ale přednostně určen k pobytu lidí a pořádání akcí,“ sdělil Pechar.

Pro stavbu se počítá s dotací od ministerstva zemědělství. Dotační program je nastaven tak, že města jsou navrhovatelé a prostřednictvím podniků povodí se projekty realizují. Zrušení územního rozhodnutí podle Pechara neznamená, že to, co bylo od roku 2004 zpracováno, se vyhodí do koše.

„S tím se pracuje. Pokud dojde k dohodě, technicky je vše připravené, jsou zpracovány modely proudění vody i geologické průzkumy, dokumentace pro nové územní řízení bude zpracovaná odhadem do jednoho roku,“ sdělil Pechar s tím, že dříve než za pět let se stavba nezahájí.

Šatra si myslí, že nebyla žádná veřejná debata. „Nám se sice podařilo zasáhnout do územního rozhodnutí, ale ne díky městu, nýbrž díky tomu, že jsme mohli být dle správnímu řádu účastníkem řízení,“ podotkl Šatra.

Potřebujeme, aby se do řeky vešlo víc vody, říkají ekologové

Starosta Rokycan Václav Kočí z hnutí Pro naše Rokycany se brání tím, že právě za jeho vedení se s lidmi bojujícími za změnu projektu začalo jednat.

„Současné vedení města bylo vstřícné k debatě s aktivisty. Já jsem svolal jednání s projektantem z Povodí Vltavy, kde lidé z hnutí Chceme zpět k řece sdělili své požadavky. Já jsem je předal projektantovi,“ popsal Kočí.

Podle něj by Povodí Vltavy mělo vypsat architektonickou soutěž, která by odpověděla na otázku, jak je možné připomínky do projektu zapracovat.

A co ekologové požadují? „Potřebujeme, aby se do řeky vešlo víc vody a máme tři možnosti. Zakopat řeku do hloubky, což je drahé a nefunkční, nebo kolem řeky postavit hráze, a tak řeku znepřístupnit místním, což bylo součástí původního projektu. Je ale také možné řeku nějakým způsobem rozšířit, což je podle nás nejlepší,“ myslí si Šatra.

„Hlavní výhodou rozšíření je, že voda při povodních nemá takovou sílu, jako když se soustředí do úzkého profilu. Zpevnění toku pak nemusí být tak masivní, protože ho voda při povodni nerozebere,“ vysvětlil Šatra. Rozšířenou řeku je pak podle něj možné zapojit do veřejného prostoru.

Město podle Pechara slíbilo, že určitou část městských pozemků poskytne, aby se tok rozšířil. „Nejde to všude, ale v některých částech, zejména nad náměstím, je možné pravý břeh určitým způsobem upravit a umožnit lidem, aby se zde dostali k vodě,“ uvedl Pechar.

Rozvodněná Klabava na Plzeňsku (28. 5. 2014)

28. května 2014

  • Nejčtenější

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na kouř upozornily děti, úprk z hořícího autobusu zvládly bravurně, líčí učitelka

24. dubna 2024  16:40

Premium Václava Kopecká, Alena Vodičková a Michaela Kubátová, učitelky a asistentka pedagoga Základní školy...

Za střet tramvají kvůli skřípnuté ruce může řidič zadního vozu, řekla inspekce

26. dubna 2024  11:59

Za loňskou srážku dvou tramvají na Karlovarské třídě v Plzni, při které se lehce zranilo téměř 30...

Železná Ruda a Rozvadov omezí investiční akce, přijdou o miliony z hazardu

26. dubna 2024  9:57

Obce, které mají na svém území kasina nebo herny, si už nebudou moci dovolit to, co dřív. Od...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Celníci a policisté získali na přivaděči u Vysoké místo na kontroly aut

25. dubna 2024  9:57

Při prodlužování dálničního přivaděče od Vysoké k Přešticím vybudovali stavbaři u sjezdu na Dnešice...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...