František Radkovský, který je emeritním biskupem, se z Plzně přesune na...

František Radkovský, který je emeritním biskupem, se z Plzně přesune na Karlovarsko. | foto: BIP

Emeritní biskup Radkovský opouští Plzeň. Pomůže charitě na Karlovarsku

  • 1
Po šestadvaceti letech se emeritní biskup František Radkovský přesunul z Plzně do Karlových Varů. V novém působišti se zaměří na podporu charitních zařízení spadajících pod Karlovarský kraj. Kromě toho chce pomáhat tamějším kněžím.

„Samozřejmě za ta léta jsem si v Plzni zvykl. Ale život je změna,“ řekl Radkovský. Stěhování na faru u kostela Povýšení svatého Kříže v Rybářích však bylo náročné. „Divil jsem se, kolik věcí jsem nastřádal. Zredukoval jsem hlavně počet knih. Několik set publikací jsem dal trapistům do Nového Dvora. Stejně mi ještě nějaké stovky zůstaly,“ vyčíslil.

Radkovský se inspiroval modelem z královéhradecké diecéze, kde v každém krajském městě sídlí jeden biskup. „Vždycky jsem cítil, že Karlovarsko je dané trochu stranou, protože jsme úřadovali z Plzně. Raduji se, že teď se to změní,“ doplnil.

Návrat do známých končin

Lokalita však pro duchovního není cizí. Po svém vysvěcení v roce 1970 nejdříve krátce působil v Mariánských Lázních, poté osmnáct let ve Františkových Lázních. Na Karlovarsko jezdil rovněž coby biskup plzeňské diecéze. „I když tady není tolik věřících lidí, jsou opravdoví. Nenesou se s proudem, ale museli si svoji víru vybojovat a obhájit. Moc si jich za to vážím,“ sdělil.

Emeritní biskup zůstává stále ve funkci prezidenta diecézní charity. Intenzivněji se zaměří na zařízení Karlovarského kraje, jež dříve tolik nenavštěvoval. Zároveň bude více sloužit mše. „Pan vikář Marek Hric, který je v Ostrově, toho má opravdu hodně. Donedávna jsem měl sice nabité pracovní dny, ale ne víkendy, kdy jsem se jako kněz cítil nezaměstnaný. Takže rád pomůžu, kde je třeba,“ uzavřel Radkovský, jenž letos v říjnu oslaví 80. narozeniny.