V Plzni se protestovalo proti krajní pravici, zasahovali těžkooděnci

  • 10
Na prvomájové demonstraci Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáše Vandase zasahovali v Plzni policejní težkooděnci. Vandasovci a jejich odpůrci se sešli v poměru 200 ku 50. Dva muže, proti kterým zasáhli policisté, převezli strážníci na obvodní oddělení.

„V současné době jsou v řešení pro podezření pro spáchání přestupku proti občanskému soužití,“ uvedla mluvčí plzeňských policistů Veronika Hokrová. „Došlo tady ke krátkému narušení veřejného pořádku, když dva muži ze strany Dělnické strany sociální spravedlnosti vběhli do skupinky shromážděných,“ popsala incident Hokrová.

Protestovat proti krajní pravici přišli i gymnazisté Vojtěch Junger a Anna Mírková. „Nechceme, aby v Plzni byly rasistické sjezdy. Jsme v 21. století, už je jasné, že tu nacismus nemůže fungovat, vždyť jsme v Evropě, jsme v Evropské unii v demokracii,“ uvedl student. „Vadí nám propagace nenávisti,“ uvedla Mírková.

Podle Jungera bylo správné, že policisté zpacifikovali neonacisty. Protestující proti Vandasovcům ale nakonec skončili obkrouženi těžkooděnci, kteří nikoho z kroužku nepustili ven s vysvětlením, že dokud neskončí bezpečnostní opatření, musí zůstat v obklíčení.

„Když se tu mohou scházet náckové, nevím proč by se tu nemohli volně pohybovat lidé, kteří nesouhlasí s nacismem,“ uvedl Junger v chvíli, kdy Vandas hřímal, že když Češi mohli hlasovat pro vstup do EU, mohou hlasovat i o vystoupení.

„Západní Evropa je ztracená. V zemích jako je Německo, Francie, Švédsko tamní vlády nejsou schopné zajisti bezpečnost. Do některých částí se tam kvůli imigrantům policisté bojí vstoupit. Měli bychom si bránit visegrádský prostor, tohle je naše země. Bývalé vlády rozkradly co šlo, zbyl jen ČEZ a letiště s odporným názvem Václava Havla,“ hřímal Vandas.