Výstava historických i současných automobilů nazvaná Skvosty s vůní benzínu je...

Výstava historických i současných automobilů nazvaná Skvosty s vůní benzínu je do plzeňského DEPO2015 naplánována od 19. do 22. července. Na snímku je sběratel Jindřich Mužík se svým Mercedesem z roku 1914. (15. 5. 2018) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Mezi skvosty s vůní benzínu bude Benz z filmu Rozpuštěný a vypuštěný

  • 0
Kolem dvou stovek historických i současných automobilů obsadí na čtyři dny areál plzeňského DEPO2015. Druhý ročník expozice nazvané Skvosty s vůní benzínu obohatí motocykly značky Harley Davidson. Unikátní výstava bude k vidění od 19. do 22. července.

„Přestože jsme loni první ročník této akce pořádali takříkajíc na koleni, přišlo neuvěřitelných deset a půl tisíce návštěvníků. To a vůbec celková atmosféra výstavy nás přesvědčila, abychom připravili i druhý ročník. Letos výstavu kromě jiného například obohatíme o nádherné stroje Harley Davidson,“ říká předseda Nadačního fondu Plzeň sobě a pořadatel akce Roman Jurečko.

Skvosty s vůní benzinu

Mezi vystavenými exponáty naleznou návštěvníci například Rolls Royce Park Ward z roku 1934, jedno z nejkrásnějších aut 50. let minulého století – Mercedes 190 SL, několik vozů značky Ferrari a řadu dalších.

Jedním z nejstarších představených automobilů bude Benz 10/30 PS z roku 1914.

„Je to zástupce první automobilky na světě Carla Friedricha Benze z Mannheimu. V České republice se v současné době nacházejí dva kusy. Jeden je v Národním technickém muzeu v Praze, druhý, který je z mé sbírky, si mohou prohlédnout návštěvníci plzeňské výstavy,“ upozornil majitel jednoho z exponátů Jindřich Mužík.

Zmíněné vozidlo si mimochodem zahrálo ve filmu Rozpuštěný a vypuštěný, kde s ním jezdil komisař Trachta se svým pomocníkem.

Návštěvníci se mohou těšit i na zajímavý doprovodný program. „Připravujeme takzvanou formulovou scénu, kde se zájemci mohou svézt v modelu McLaren nebo si vyzkoušet, za jak dlouho dokážou u formule vyměnit kolo,“ představuje program ředitel DEPO2015 Jiří Suchánek.

Děti se mohou těšit na soutěž ve šlapacích motokárách. Pořadatelé myslí také na milovníky gastronomie. Ti budou moci ze stylových vozítek ochutnat českou i světovou kuchyni.

Bohatý bude také hudební program. „V rámci všech čtyř dnů se zde budou střídat kapely. Jednou z hvězd bude český Elvis Presley – Vláďa Lichnovský,“ dodal Suchánek.