U obce Lhůta na Plzeňsku dnes před polednem havarovalo ultralehké letadlo. Na...

U obce Lhůta na Plzeňsku dnes před polednem havarovalo ultralehké letadlo. Na palubě byl pouze pilot. Při nouzovém přistání utrpěl středně těžká zranění. (18. července 2020) | foto: Petr Eret, MF DNES

Na Plzeňsku spadl před polednem ultralight, pro pilota musel vrtulník

  • 0
Hasiči i záchranáři zasahovali v sobotu kolem poledne nedaleko Lhůty u u Starého Plzence. Šestadvacetiletý pilot se zřítil s ultralightem do polí. Při havárii utrpěl středně těžká zranění, do nemocnice ho transportoval vrtulník. Příčinou pádu byla pravděpodobně technická závada.

Muž startoval z letiště v Letkově. Během letu mu ale začal vynechávat motor. 

„Pokusil se o nouzové přistání, při němž narazil do země,“ popsala událost policejní mluvčí Dagmar Brožová. Dodala, že kriminalisté jsou stále na místě a událost šetří.

„Chvíli kroužil nad baráky. Hledal místo na přistání na nedaleké louce. Na poslední chvíli si všiml elektrického vedení. Chtěl ještě letadlo zvednout, ale už neměl rychlost, takže sklouzl po křídle a spadl,“ líčil očitý svědek události Lhůty, který si nepřál být jmenován. Ultralight spadl asi 100 až 150 metrů od zástavby.

Šestadvacetiletý pilot naštěstí nehodu přežil. „Se středně těžkými zraněními a při vědomí ho vrtulník transportoval na urgentní příjem plzeňské fakultní nemocnice,“ řekla mluvčí krajské záchranky Mária Svobodová.