Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Při nehodách na Plzeňsku přišlo loni o život 27 lidí, historicky nejméně

  9:41
Sedmadvacet lidí zemřelo podle policistů v loňském roce při dopravních nehodách v Plzeňském kraji. Ač nehod i zraněných bylo více než v roce předchozím, sedmadvacet mrtvých je vůbec nejméně od 60. let minulého století, kdy se začaly statistiky vést.
Tragická nehoda na Plzeňsku. Řidič osobního auta zemřel po střetu s nákladním....

Tragická nehoda na Plzeňsku. Řidič osobního auta zemřel po střetu s nákladním. (22. 6. 2023) | foto: Petr Ježek, MF DNES

Na silnicích kraje zemřelo o jednoho člověka méně než v dosud nejpříznivějším roce 2019. Vyplývá to ze statistiky dopravní nehodovosti, kterou zveřejnilo policejní prezídium.

Plzeňský kraj je jedním z pěti, ve kterých ve srovnáním s rokem 2022 tragických nehod ubylo. Přitom v celé republice loni zemřelo při bouračkách 455 lidí, o jednoho více než o rok před tím, uvedli před několika dny první náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch a ředitel služby dopravní policie Jiří Zlý.

Příčiny dopravních nehod podle šéfa dopravní policie svědčí o tom, že se řada účastníků nehod chová nezodpovědně či přímo bezohledně. „O tom svědčí i některé dopravní nehody, při kterých hrál značnou roli alkohol nebo například návykové látky, anebo přeceňování svých schopností, nepřizpůsobení rychlosti, překračování rychlostních limitů a podobně,“ řekl Zlý podle ČTK na tiskové konferenci.

Méně nehod opilých řidičů

Nehod v republice, kde byl viník pod vlivem alkoholu, se loni stalo 4 766, meziročně o 12 více. Zemřelo při nich 34 lidí. Plzeňský kraj jde ale i v tomhle proti trendu. Z dat policejního prezídia vyplývá, že policisté v kraji loni řešili 306 nehod opilých řidičů. Ve srovnání s rokem 2022 o 19 méně.

Ve třech případech loni zemřeli při jedné nehodě dva lidé, ve zbylých případech bylo po jednom mrtvém. Naštěstí se loni kraji vyhnuly podobné tragédie, jako když v létě 2022 po explozi pneumatiky kamion na dálnici D5 na Tachovsku prorazil středová svodidla a v protisměru zdemoloval osobní auto, jehož řidič neměl nejmenší šanci zareagovat. V troskách auta okamžitě zemřel on i dvě děti.

V celku příznivé výsledky situace na silnicích jsou podle šéfa BESIPu Tomáše Neřolda kombinací řady faktorů. „Je to kombinace prevence, zacílení na nové řidiče v autoškolách, policejní dohled zaměřený na nejnebezpečnější přestupky, ale i zvyšující se bezpečnost vozidel a budování obchvatů, které také přispívají k vyšší bezpečnosti,“ shrnul Neřold.

Z projektu Centra dopravního výzkumu, který zpracovává data z bouraček, navíc vyplynulo, že v Plzeňském kraji loni nezemřelo při karambolech žádné dítě.

Nejtragičtější byl na silnicích prosinec

V březnu a září loňského roku na silnicích v regionu nikdo nezemřel, nejtragičtějším měsícem byl překvapivě prosinec s osmi mrtvými. V posledním měsíci roku se staly hned dvě ze tří loňských bouraček se dvěma oběťmi. Nejprve 16. prosince přejel starší řidič na silnici první třídy mezi Stodem a Holýšovem do protisměru a čelně narazil do druhého auta.

„Třiasedmdesátiletý řidič vozidla Honda z nezjištěných příčin přejel do protisměru, kde došlo k čelnímu střetu s vozidlem BMW. Spolu s pětadvacetiletým řidičem cestovala ještě 21letá žena. Bohužel i přes veškerou snahu záchranářů oba řidiči na místě podlehli svým zraněním. Zranění utrpěla i spolujezdkyně, která byla převezena k lékařskému ošetření do nemocnice. Na místo byl přivolán koroner a u zemřelých byla nařízena soudní pitva. Veškerými okolnostmi a přesnou příčinou dopravní nehody se zabývají domažličtí policisté,“ uvedla po tragédii policejní mluvčí Eva Červenková.

Starší z řidičů byl na místě mrtvý, mladšího po vyproštění ze zdemolovaného vraku záchranáři marně resuscitovali.

Tři dny před Vánoci vyletělo rychle jedoucí auto u Horažďovic ze silnice a narazilo do stromu. Dvacetiletý spolujezdec zemřel na místě nehody, jeho vrstevníka záchranáři letecky dopravili do nemocnice. Jeho zranění ale byla tak vážná, že ani jeho život nedokázali lékaři zachránit.

Dva dny před silvestrem ještě u nedalekého Rabí přejel 85letý řidič do protisměru a nepřežil srážku s protijedoucím vozem. V druhém autě se zranili čtyři lidé.

Z analýzy nehod loňského roku v kraji mimo jiné vyplynulo, že nejčastěji umírali lidé mezi 18 až 24 roky společně s kategorií 65 až 74 let, v obou případech po pěti mrtvých. Pak se čtyřmi mrtvými následují senioři ve věku 75 až 84 let se čtyřmi obětmi, po třech mrtvých je z kategorií nad 85 let a 35 až 44 let.

Při čelním střetu s autobusem zemřel u Nepomuku řidič osobního auta (3. 2. 2023)

Autor:
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  12:06

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Řidička vyjela ze silnice a narazila do stromu, na místě zemřela

30. května 2024  9:19

Čtyřiapadesátiletá řidička zemřela ve středu večer při dopravní nehodě u Chříče na Plzeňsku. Ženě v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Fanoušky metalu déšť neodradil, do amfiteátru jich přišlo téměř 10 tisíc

2. června 2024  12:55

Téměř deset tisíc fanoušků metalové hudby dorazilo na 13. ročník Metalfestu do plzeňského...

Po lijácích sušili záchranáři dravce fénem, voda přinesla na dvůr i labuťátko

4. června 2024  16:41

Vydatné dešťové srážky potrápily nejen obyvatele Plzeňského kraje, ale také volně žijící zvířata....

Opilec spěchal pro jídlo, v protisměru potkal strážníky. Vymlouval se na kamion

4. června 2024  10:18

Neobvyklou výmluvu vyslechli plzeňští strážníci od řidiče, po kterém chtěli vysvětlení, proč při...

Na severovýchodě Česka bude silně pršet, na více místech hrozí povodně

3. června 2024  6:31,  aktualizováno  21:20

Od pondělního večera očekávají meteorologové na severovýchodě území velmi vydatný déšť, který bude...

Štěnovičtí uklízejí bahno po povodni, starosta dokáže usnout jen díky práškům

3. června 2024  17:24

Ve Štěnovicích na Plzeňsku po nedělní bleskové povodni sčítají škody. Voda se dostala do třiceti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...