Kraj chce příští rok začít s opravou bývalých lázní v Plzni, bazén nahradí sál

  • 9
Rekonstrukci a přístavbu bývalých městských lázní na Denisově nábřeží v Plzni chtějí v příštím roce zahájit zástupci Plzeňského kraje. Předběžný odhad celkových nákladů je kolem 1,5 miliardy korun.

V budově má v prostoru velkého bazénu vzniknout sál s kapacitou pro 200 až 300 lidí nebo zázemí pro zájmové aktivity. V přístavbě směrem k Americké třídě budou podle plánu prostory určené pro expozice a depozitář Západočeské galerie.

Představitelé hejtmanství tvrdí, že například velký sál v budově bývalých lázní bude moci veřejnost využívat v roce 2026.

Interiér opuštěných Městských lázní v Plzni (5. prosince 2022)

Objekt byl od 90. let v soukromém vlastnictví, byl nevyužitý a chátral. Plzeňský kraj letos koupil společnost TWB Praha a s ní i budovu, kterou firma vlastnila.

Krajský radní pro kulturu Libor Picka (STAN) řekl, že koncem příštího roku by měl být vybraný dodavatel stavby. Připomenul, že například na demolice přístaveb původní budovy nebo na vnitřní úpravy objektu bylo vydáno stavební povolení získané na původní projekt, který počítal s hotelem nebo byty.

„V příštím roce zveřejníme harmonogram dalšího postupu. Předpokládám, že se nejprve začne s demolicemi. V rozpočtu na příští rok kraj počítá s tím, že na akci vydá sto milionů korun,“ uvedl Picka. Na další financování bude podle radního kraj shánět peníze z různých zdrojů.

Budova bývalých městských lázní v Plzni byla dokončena ve 30. letech minulého století a je památkově chráněná.

30. ledna 2018