Labuť spolkla na Třemošenském rybníku v Plzni pytláckou návnadu a roztrhla si...

Labuť spolkla na Třemošenském rybníku v Plzni pytláckou návnadu a roztrhla si jícen. | foto: DES OP

Labuť pozřela pytláckou návnadu, o ostrý kovaný hák si roztrhla jícen

  • 6
Zvířecí ochránci zachraňovali na rybníku v Plzni labuť, která se chytla na rybářský háček. Po jejím odchycení se ale ukázalo, že samice spolkla důmyslnou nástrahu pytláka. Ta ji roztrhala jícen.

Labuť se chytila na rybářský háček na Třemošenském rybníku. Když členové Záchranné stanice živočichů v Plzni samici ve středu odchytili, zjistili, že nejde o nástrahu sportovního rybáře, ale pytláka.

„Byla to naprosto neuvěřitelná a humpolácká nástraha. Ostrý kovaný hák na velké kapry na 10 metrů dlouhém silonovém vlasci jako na sumce, opatřený olověnou zátěží, svědčil o tom, že nástraha byla nahozena někde z druhé strany rybníka od rákosí či křovisek. Bohužel však nástrahu spolkla místo ryby labutí samice, která si ve snaze se háčku z krku zbavit, ošklivě roztrhla jícen,“ popsal šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Labuť se poranila o pytláckou nástrahu

Zakrvácený labutí krk byl vidět na dálku, ale že labuť bude mít roztržený jícen pod nenápadnou dírkou v kůži s hrotem háčku, Makoň nečekal. Domníval se, že bude stačit, když háček vytáhnou a vlasec odstřihnou.

Jeho žena Hana, která už zachránila stovky labutí, trvala ale na tom, že se rána musí otevřít a musí se podívat, zda není roztržený jícen.

„Ještěže tak udělala. Sedmicentimetrová tržná rána jícnu by labuť určitě zabila. Vše, co by spolkla a putovalo by jícnem, by se hromadilo mimo něj v podkoží, až by se krk úplně ucpal, nebo v důsledku rozkládání potravy by se pták otrávil, či uhynul na vyhladovění,“ popsal černé scénáře Makoň.

Labuť přímo u rybníku sešili a hned po zákroku ji vrátili zpět na vodu k jejímu samci. Samice má kroužek a tak ji budou ochránci po nějakou dobu sledovat. Domnívají se ale, že pták je ve velmi dobré kondici a v přirozeném prostředí má daleko větší šanci, že se vše rychleji a lépe zahojí.


Témata: Plzeň