Plzeň připravila zázemí pro uprchlíky v bývalém kulturním domě Peklo

  • 1
Někdejší Americké centrum v Plzni se mění na centrum ukrajinské. Městský dům v historickém centru začnou využívat neziskové organizace, které v něm budou nabízet pomoc lidem, kteří uprchli před válkou na Ukrajině. V budově tak vznikne zázemí pro koordinaci humanitární pomoci. V zachovalé části bývalého kulturního domu Peklo vznikly místnosti pro dočasné ubytování uprchlíků.

Prostory na adrese Dominikánská 9 bude užívat například organizace Člověk v tísni, která zde zřídí kanceláře a sklady. V domě bude také iniciativa Holky holkám provozovat službu Šatník pro rodiče samoživitele a pro válečné uprchlíky.

„Město Plzeň tímto krokem reaguje na mimořádnou situaci spojenou s velkým přísunem uprchlíků z Ukrajiny a potřebu vytvoření zázemí pro osoby, které se věnují koordinaci humanitární pomoci,“ uvedl náměstek primátora David Šlouf.

Člověk v tísni bude v domě provozovat poradenské centrum pro ukrajinské uprchlíky. Těm bude pomáhat s bydlením, sháněním zaměstnání a vzděláváním dětí. Na projektu s Člověkem v tísni spolupracují organizace Tady a teď a Ponton, klíčovým partnerem je ukrajinská občanská iniciativa.

„Ukrajinci si nejvíce pomáhají mezi sebou, potřebují k tomu ovšem zázemí a odbornou pomoc v některých specifických oblastech, například v pracovně-právních vztazích nebo ve vzdělávacím systému. Cílem je pomoci co největšímu množství utečenců integrovat se do české společnosti nebo se cítit bezpečně v cizí zemi před plánovaným návratem domů,“ vysvětlil Jakub Paleček, ředitel pobočky Člověka v tísni v Plzeňském kraji.

Humanitární pomoc uprchlíkům z Ukrajiny

Uprchlíci budou mít v domě možnost opatřit si oblečení v Šatníku iniciativy Holky holkám.

„Šatník pro rodiče samoživitele provozujeme už rok a s vypuknutím války na Ukrajině jsme jej otevřely i válečným uprchlíkům. Spojení našich aktivit s aktivitami Člověka v tísni je podle nás všestranně výhodné,“ řekla Markéta Čekanová z iniciativy Holky holkám.

Další prostory pro pomoc válečným uprchlíkům poskytne město Plzeň v zachovalé části někdejšího kulturního domu Peklo. Tam budou zřízeny místnosti pro dočasné ubytování. Nahradí dosavadní provizorní ubytování uprchlíků ve sportovní hale TJ Lokomotiva, kde v posledních dnech bývalo přechodně ubytovaných jenom několik lidí.

„Pokud využijeme část Pekla, budou tam mít uprchlíci důstojnější podmínky a někdejší kanceláře budou moci použít jako provizorní byty, kde budou mít nějaké soukromí se sociálním zařízením. Není to hotel, ale v rámci možností tam budou mít dobré podmínky,“ vysvětlil David Šlouf.

Část Pekla se proto v posledních dnech upravovala, instalovaly se tam například sprchy a vznikl koutek pro děti. Kapacita nového ubytování by měla stačit pro padesát lidí. V případě naléhavé potřeby by tam mohlo být krátkodobě ubytovaných i sto osob.