Odběrných míst na testování COVID-19 je v Plzeňském kraji několik. Snímek je z areálu FN Plzeň na Borech.

Odběrných míst na testování COVID-19 je v Plzeňském kraji několik. Snímek je z areálu FN Plzeň na Borech. | foto: Martin Polívka, MF DNES

Vzorky na COVID-19 v kraji vyhodnocují už tři laboratoře, proces se zrychlí

  • 7
Čekání na výsledky testů na COVID-19 se má výrazně zkrátit. Kromě laboratoře ve Fakultní nemocnici v Plzni a v Klatovské nemocnici se rozjela soukromá Bioptická laboratoř. Ta slibuje vyhodnocovat pět set vzorků denně, později až tisíce. Nemělo by se už stávat, že lidé čekají na výsledky více než týden.

V Plzeňském kraji už se objevily tři případy, kdy se do nemocnice dostal pacient s koronavirem.

Koronavirus v Česku

Uzavřená je kvůli tomu chirurgie Domažlické nemocnice, kde jsou zdravotníci v karanténě. V sobotu skončila karanténa pracovníkům neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice v Plzni

Pacient s COVID-19 už byl i v Klatovské nemocnici, naštěstí měl personál v jeho přítomnosti na sobě ochranné pomůcky. Je zřejmě jen otázkou času, kdy se personál nakazí. Podle odborníků se tomu dá předejít masovým testováním lidí.

To se ale nejen v Plzeňském kraji zatím neděje. Naopak se zde na výsledky testů čeká i osm dnů. Blýská se však na lepší časy, protože do hry v uplynulých dnech vstoupila plzeňská soukromá Bioptická laboratoř, která slibuje vyhodnocovat tisíce vzorků denně. Dosud se v kraji pohybujeme ve stovkách denně.

„Jednáme s dalšími laboratořemi,“ uvedl ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Michal Bartoš. Zatím tedy testují tři pracoviště – laboratoř ve FN Plzeň a v Klatovské nemocnici a Bioptická laboratoř.

Větší protestovanost dává podle Bartoše naději, že se podchytí víc nemocných, kteří nebudou COVID-19 roznášet dál. Vyřešily by se tím i stížnosti lidí, kteří v kraji dlouho čekají na výsledky testů. 

Rozezlené občany prý musí uklidňovat radní Plzeňského kraje pro zdravotnictví Milena Stárková. „Nemáme ještě výsledky z Národní referenční laboratoře v Praze u vzorku, který byl odebrán dítěti 19. března,“ posteskla si Stárková.

Situace v Plzeňském kraji

Aktuální informace o vývoji nákazy v Plzeňském kraji najdete na webových stránkách Krajské hygienické stanice

Bartoš uvedl, že hygienici neměli dosud žádnou možnost, jak testování v pražské laboratoři urychlit. Podle něj se tamní pracovnice snaží, ale jejich kapacita je omezená, přitom se na ně hrnou vzorky z celé republiky.

Od středy se ale dělají všechny testy v kraji. Zapojení Bioptické laboratoře a nově i Klatovské nemocnice se projevilo na číslech zveřejňovaných krajskými hygieniky.

K dnešnímu dni bylo testováno 1 933 lidí. Přibylo ale také i nemocných - 82.  „Když se málo testovalo, bylo i méně nemocných,“ říká Zdeňka Dušková, ředitelka Bioptické laboratoře Plzeň, která se řadí k laboratorní světové špičce například v diagnostice nádorů.

„Nejlepší možnost, jak se vyrovnat s koronavirem, je testovat, testovat, testovat. Pak nejsou nutné velké ekonomické restrikce typu zavírání podniků, na jehož konci může být třeba to, že nebude na platy lékařů,“ uvedla Dušková.

Ta počítá s tím, že tento týden bude laboratoř vyhodnocovat 500 vzorků denně, později by to mohly být tisíce.

Laboratoř musí být dostatek takzvaných kitů

Od minulé středy, kdy začala, vyhodnocuje jen testy v kraji, později by měla pomáhat i jinde v republice. Podmínkou ale je, aby byl dostatek ochranných i laboratorních pomůcek včetně takzvaných kitů, s pomocí kterých se vzorky vyhodnocují.

„Jednáme už s hejtmanem Plzeňského kraje, s ministerstvem zdravotnictví o pomoci s dodávkou pomůcek, ve hře jsou i dotace EU, ale v této chvíli nejsou nejdůležitější peníze, ale umění sehnat zboží, které pro testování potřebujeme,“ líčí Dušková.

„Systému je třeba pomoci, proto jsme se rozhodli do testování vstoupit a přebudovat firmu tak, aby se věnovala hlavně koronaviru,“ uvedla Dušková, která doporučila projekt Mladoboleslavské nemocnice, kde všechny přijímané pacienty prověří testy. Pacienty s negativními pacienty poté pustí do prostoru nemocnice, ostatní budou ošetřeni za přísných hygienických podmínek.