Chick Corea

Chick Corea | foto: Profimedia.cz

Jazzová legenda Chick Corea zahraje v Plzni sólový klavírní koncert

  • 0
Světově proslulý americký jazzový pianista Chick Corea v listopadu vystoupí v plzeňské Měšťanské besedě. Hudební událost bude výjimečná tím, že Corea zahraje sólový klavírní koncert.

V Česku hrál Chick Corea již několikrát, naposledy loni na jazzovém festivalu v Brně. Listopadový koncert v Plzni bude hudební událostí, která je pro město významem srovnatelná s vystoupeními legend, jako jsou John Mayall nebo Robert Plant.

Chick Corea, který 12. června oslavil 77. narozeniny, je považovaný za geniálního hudebníka a umí svými výkony strhnout publikum. Rád překračuje hranice jazzu a takovými „výlety“ nabízí posluchačům pozoruhodné zážitky.

Chick Corea vystupoval s mnoha špičkovými muzikanty. S někdejším hvězdným jazzovým trumpetistou Milesem Davisem hraje například na legendární jazzrockové desce Bitches Brew.

Mimořádným projektem bylo vystupování s hlasovým mágem Bobby McFerrinem. Společně už v devadesátých letech vydali album Play. A jak může vypadat spolupráce dvou virtuózů, kteří se vzájemně inspirují a doplňují, předvedli v Brně před třemi roky.

„Troufám si říci, že Plzeň ještě nikdy nehostila koncert tak legendárního muzikanta jako je Chick Corea,“ uvedl Ivan Jáchim, šéf agentury Dominik Centrum, která koncert v Měšťanské besedě pořádá.

Armando Anthony Chick Corea se narodil 12. června 1941. Proslavil se zejména v sedmdesátých letech, kdy patřil k předním jazzrockovým pianistům.

V té době také založil skupinu Return to Forever. V osmdesátých a devadesátých letech se účastnil řady vystoupení, při kterých pomáhal rozvíjet různé hudební styly.

Chick Corea je držitelem mnoha prestižních ocenění. Cen Grammy získal už dvaadvacet. V roce 2012 převzal Grammy za nejlepší jazzové instrumentální sólo a za nejlepší akustické jazzové album nahrané se spoluhráči z legendární kapely Return To Forever.

Při vyhlašování cen za rok 2014 převzal Grammy za album Trilogy v kategorii nejlepší jazzové instrumentální album i za nejlepší improvizované jazzové sólo.