Režírování je jiná práce než herectví, ale rád si ho zopakuji, říká Chmela

  8:12
Herec Igor Chmela je známý ze seriálu Případy 1. oddělení, filmů Přijde letos Ježíšek nebo Největší z Čechů či jako jeden z aktérů pořadu Partička. Během Festivalu Divadlo se v Plzni představil v inscenaci souboru JEDL Opera Ibsen. Jeho režisérská prvotina Barcarole je i součástí právě probíhajícího festivalu Finále. „Vzniká k tomu i divadelní hra,“ láká v rozhovoru pro MF DNES.

Herec Igor Chmela se vyzkoušel roli režiséra. Jeho třicetiminutová prvotina Barcarole je součástí plzeňského festivalu Finále, který právě probíhá. | foto: Ladislav Vaindl, 5plus2.cz

Jaké to pro vás je hrát v operní verzi činohry Henrika Ibsena?
Je to rozhodně zajímavá zkušenost. Nikdy předtím jsem neměl možnost hrát v opeře, i když tohle je spíše mini opera, není tam celý divadelní orchestr. Hru doprovází pět muzikantů. Já tam pěvecké party, kromě jedné miniatury, nemám. Pěvecky náročné to je pro Míru Königa a částečně i pro Lucku Trmíkovou. Člověk je tou muzikou nějak limitovaný, protože některé party byly výrazně rytmizované. Protože je to opera, přináší představení i jistou míru stylizace.

Hra Přízraky vzbudila v době napsání v roce 1882 velký rozruch. Skandální byla zejména kvůli tomu, že se věnuje i tématu eutanazie.
V době autora to bylo skandální, dnes už ne. I když je to stále kontroverzní téma, dnes je k němu společnost otevřenější. Teď nedávno se o eutanazii mluvilo v souvislosti se smrtí režiséra Godarda, který si pro odchod zvolil tuto cestu. Každé dobré drama vystavěné na rodinném půdorysu má svou nadčasovost a platí pořád. Lidé se až tak moc neproměňují.

Pokud se účastníte nějakého festivalu, jako je ten plzeňský, máte čas navštívit i jiná představení nebo se porozhlédnout po městě?
Na to bohužel není čas. Jsem většinou zaměstnán někde jinde. Ve většině případů je to tak, že přijedu, odehraji a pokračuji dál. Nejsem fanouškem festivalů jako divák, ne že bych nechtěl, ale jako herec jsem vytížený.

To je pravda. Hrajete v divadle, ve spoustě filmů, v seriálech. Jak těžké je přepínat mezi různými druhy herectví?
Neřekl bych, že je to přepínání. Je to sice trochu jiný druh práce, ale pořád jde o herectví. Hrajeme v různých divadelních produkcích, filmu a televizi. Jak říká Pepík Polášek: Děckama nezatopíš.

Výrazně jste vidět také ve filmových produkcích. Jedním z aktuálních snímků je komedie Mimořádná událost režiséra Jiřího Havelky. Jak se vám tahle spolupráce líbila?
Byla to zajímavá zkušenost, spolupráce s dobrými herci, podle kvalitního scénáře. Co k tomu říct víc? Je to vždycky zvláštní, když otázky směřují k filmovému natáčení. Člověk snímek promuje, až když jde do kin, což je třeba s odstupem roku. To už si člověk ani tolik nepamatuje. Z čeho mám velkou radost, je film Oběť. Ten oběhl snad všechny možné mezinárodní festivaly, a dokonce je za Slovensko poslaný do boje o Oskara. Těší mě, že mohu být součástí tohoto úspěchu.

Velkou popularitu má i kriminální seriál Případy 1. oddělení. Televize teď začala vysílat novou, už třetí sérii. Tam hrajete policistu Dušana Vránu. To je mimochodem moje nejoblíbenější postava.
Tak to jste jeden z mála, kdo to takhle má. Zahlédl jsem na jednom serveru zprávu, že seriál pokořil nějaký rekord ve sledovanosti. Samozřejmě mě těší být součástí divácky úspěšného projektu. Pod tím ale byla anketa oblíbenosti postav u diváků a Dušan Vrána tam měl popularitu 1,8 procenta. S tím jsem dopředu počítal, protože ta postava je tak napsaná. Není takový sympaťák a ranař jako Kozák, ani není vtipný jako Koreis. Mně se líbilo, že postava je právě taková. Že se jí přezdívá Pan pravidlo. Vrána úzkostlivě dbá na to, aby se postupovalo podle předpisů, což má svůj význam.

Je to detektivka, musí tam být někdo, kdo pravidla porušuje, protože chce dopadnout toho zlořáda. Je více za hrdinu, když se toho odváží, než někdo, kdo postupuje podle pravidel a potřebuje na všechno razítko a je to spíše úředník. Mně takoví lidé nejsou osobně sympatičtí, ale mají určitě svůj význam.

A co říkáte na fakt, že vaše postava oproti druhé sérii povýšila z řadového vyšetřovatele na ředitele?
Dalo se to čekat. Je tam parta kluků, kteří zůstávají na oddělení a pořád honí zločince. A někdo je kariérní policista, který postupuje výš. Teď je major, kdyby byla čtvrtá řada, která nevznikne, tak bude určitě na policejním prezídiu.

Před nedávnem jste měl možnost poprvé si vyzkoušet režii. Bylo to u krátkometrážního filmu Barcarole. Jak jste se k tomuto projektu dostal? Šlo víceméně o náhodu. Když byla korona, rozhodl jsem se psát. Udělal jsem scénář celovečerního filmu. Producent, kterému jsem jej nabídl, řekl ať z toho povídkového scénáře vyberu jednu a udělám krátký film. Mně se ale nic krátit nechtělo, a tak jsem napsal na základě kamarádovy historky příběh z domova důchodců. Šlo o černou grotesku, ze které byl nakonec scénář Barcaroly.

Podali jsme žádost na fond, který nás podpořil. Museli jsme ještě sehnat dofinancování, což se podařilo díky platformě Donio a hodným lidem, kteří přispěli. V podstatě jsem na začátku ani nedoufal, že film vznikne. Myslím, že se i povedl, z čehož mám radost. Těší mě, že světová premiéra se odehrála na festivalu v Karlových Varech. Jsem rád, že projekce se uskuteční i v rámci plzeňského festivalu Finále. Doufám, že snímek má nějakou nadčasovost, myslím, že je šance, že bude stárnout velice pomalu. Je to ale jen polovina projektu. Vzniká totiž i divadelní hra. S ní chceme jezdit po republice, pokud se tedy bude topit a bude kam jezdit. Rádi bychom divákům přinesli divadelní zážitek a zároveň možnost vidět krátkometrážní film.

Jak vám režírování sedlo?
Tady to už přepnutí vyžadovalo. Kromě režijní to pro mě byla i scenáristická a producentská zkušenost. Je to jiná práce než herectví. U něj jste jen interpretem, tady se stáváte autorem. Máte nějakou zodpovědnost, já to osobně vnímal jako dobrodružství. Určitě šlo o větší tlak, k dispozici jsem měl třicetičlenný štáb. Nedokážu říct, jestli se mi na režisérském křesílku zalíbilo, ale vnímám to jako pozitivní zkušenost, obzvláště když vidím, že výsledek stojí za to. Když se člověku něco napoprvé nepovede, může mít špatný pocit a raději se této činnosti už nevěnovat. Když bude příležitost a já budu mít šanci se na něčem podílet i autorsky, tak proč ne, rád si režírování zopakuji.

Je ovšem pravda, že u filmu jde hodně o shánění finančních prostředků, je to běh na dlouhou trať. U divadla můžete něco vymyslet v květnu a na konci června mít premiéru. Peníze jsou tady také třeba, ale jde tak o desetinu toho, co spolkne filmová produkce.

Lidé vás hodně znají z pořadu Partička. Budete v jeho natáčení i nadále spolupracovat?
Říkal jsem si, že už bych z projektu vycouval, přece jen, děláme ho jedenáct dvanáct let, což je poměrně dlouho. Občas něco natočím, teď třeba vznikal silvestrovský díl. Jednou jsem byl v létě na výjezdu. Je to něco jiného než klasické herectví. Výhoda je, že jde o improvizaci, nic si nepřipravujeme dopředu. Člověka to nutí k obezřetnosti a pohotovosti.

Baví vás to ještě?
To je taková zvláštní otázka. Zajímalo by mě se zeptat třeba Micka Jaggera, jestli ho baví ještě hrát Satisfaction, když ji na koncertech zpívá šedesát let. Ono je to podobné asi se vším. Když člověk hraje dvanáct let v jedné inscenaci, i když je to dobře napsané a zrežírované, tak se to začne postupně obehrávat. Takhle jsme spoustu let hráli s Dejvickým divadlem, přišlo mi pak trochu vousaté, že Aljošu hrál prošedivělý Martin Myšička.

  • Nejčtenější

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

Demolice Skleněného pekla je na spadnutí, Plzeň se zbaví černé stavby

17. března 2024  10:09

Už asi jen týdny zbývají do doby, kdy se Plzeň zbaví jedné z nejostudnějších staveb – takzvaného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadávala mi, nožem jsem ji trefil do krku, říká muž souzený za pokus o vraždu

18. března 2024  8:36,  aktualizováno  12:21

Rasisticky mi nadávala, chrstla mi na záda savo a dala mi facku. Tak se u Krajského soudu v Plzni...

V Klatovech po napadení zemřel senior, podezřelými jsou vnučka a její přítel

18. března 2024  9:40,  aktualizováno  20:46

Plzeňští kriminalisté od nedělního večera vyšetřují vraždu seniora v Klatovech. V souvislosti s tím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jablonec - Plzeň 1:2, vyloučení domácího Polidara trestal v závěru Chorý

17. března 2024  14:24,  aktualizováno  19:30

Plzeňští fotbalisté navázali na povedený pohárový čtvrtek a postup do čtvrtfinále Konferenční ligy,...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Ukaž, jestli umíš běhat po vodě. Elitní střelec Šulc má táhnout reprezentaci

19. března 2024

Premium Na jednatřicítku může zapomenout, protože v reprezentaci se tak vysoká čísla nevedou. Ale není to...

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

V Klatovech po napadení zemřel senior, podezřelými jsou vnučka a její přítel

18. března 2024  9:40,  aktualizováno  20:46

Plzeňští kriminalisté od nedělního večera vyšetřují vraždu seniora v Klatovech. V souvislosti s tím...

Bývalé manažery Škody JS soud zprostil obžaloby ze zpronevěry 300 milionů

18. března 2024  14:35

Krajský soud v Plzni zprostil obžaloby čtyři bývalé vysoké manažery společnosti Škoda JS. Státní...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...