(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Getty Images

Vyděračský virus napadl systém léčebny na Rokycansku, ochromil provoz

  • 24
Ransomware neboli vyděračský virus zřejmě napadl počítačový systém léčebny v Janově na Rokycansku. Útok přišel v neděli, zcela zablokoval síť a ochromil tím chod zařízení.

V neděli se na všech monitorech v léčebně objevila výzva k zaplacení bitcoinů. Správně sítě se domníval, že se jedná o útok hackera. Podle všeho jde o ransomware neboli vyděračský virus.

CO JE RANSOMWARE

Ransomware je škodlivý program, který se šíří například přílohou v e-mailu. Po infikování počítače zašifruje obsah disku. Za dešifrování poté požaduje výkupné, obvykle prostřednictvím kryptoměn.

Vedení Léčebny tuberkulózy a respiračních onemocnění Janov útok neznámého pachatele oznámilo na policii a odmítlo výkupné zaplatit.

„Už dnes odpoledne se systém znovu rozběhne ze zálohy. Povedlo se obnovit téměř všechno,“ řekl ČTK ředitel nemocnice Roman Mudra.

„Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost, na který jsme se okamžitě obrátili, řekl, že nejčastěji se to stane tím, když někdo otevře něco v e-mailu,“ uvedl Mudra.

Případ řeší policisté z hospodářské kriminality

„Naprosto nás to ochromilo. Nefunguje nic. Nemůžeme se dostat do zdravotnické databáze, propojit se s pojišťovnami, objednat sanitky, zkrátka nic. Pracuji zde dvacet let a nikdy se nic podobného nestalo. V podstatě jsme se vrátili ke psaní na stroji,“ říkala ráno o vážné situaci Lenka Šímová, sekretářka ředitele.

Okolnostmi případu se zabývají také policisté z oddělení hospodářské kriminality. „Prověřují ho pro podezření z přečinu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací,“ uvedla policejní mluvčí Hana Kroftová.