Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krajta, zebra i krokodýl. Na festivalu budou k ochutnání extrémní delikatesy

  9:35
O víkendu se v Plzni uskuteční Fresh Festival. Již počtvrté se na něm představí šéfkuchař Petr Koukolíček vyhlášený především specifickou molekulární gastronomií. Letos však chystá zajímavou novinku: extrémní catering. Návštěvníci festivalu tak budou moct ochutnat krajtu královskou, krokodýla či zebru.

Filet z krajty na špízku v teriyaki marinádě a batátové pyré od šéfkuchaře Petra Koukolíčka. | foto: festival.fresh.iprima.cz

Fresh Festival za centrem Plaza

V pátek 22. května bude program probíhat od 15 do 21 hodin (vstupné 50 Kč), v sobotu 23. května od 10 do 21 hodin (vstupné 100 Kč) a v neděli 24. května od 10 do 16.30 hodin (vstupné 50 Kč).

Festival se koná v areálu za obchodním centrem Plaza v Plzni. K vidění budou skvělé kuchařské show, kulinářské workshopy na pódiu povedou špičky oboru. Své umění ukáže ‚zlý šéf‘ Zdeněk Pohlreich, slovenský kuchařský mág Marcel Ihnačák nebo Jiří Štift, vyhlášený šéfkuchař známý z televizní soutěže MasterChef, či Riccardo Lucque.

Tradiční součástí festivalu je soutěž o Západočeskou restauraci roku, které se účastní 15 TOP restaurací se svým degustačním menu, v soutěži o Pivo FRESH Festivalu se utkají dvě desítky zástupců.

Návštěvníci budou moct okusit i některé mimořádné pokrmy - krajtu, molekulární gastronomii, speciality z hmyzu i chilli menu.

Více na festival.fresh.iprima.cz

„Na pódiu zkombinuji extrémní catering s molekulární gastronomií. Připravím sous vide medailonek z krajty královské s teriyaki prachem, kuličkou z wasabi a soba nudlemi. Další pochutinou budou jedlé kouřící kameny. Tečku nakonec obstará tiramisu v kapalném dusíku a jahodová rtěnka, jež je opravdu z jahod a dá se sníst. Prostě si budu pohrávat se smysly ochutnávajících,“ láká Koukolíček a dodává, že tyto speciality budou moct lidé okusit  i na stánku.

 Konkrétně se mohou lidé těšit na krajtu královskou v teriyaki marinádě na špízku s batátovým pyré, krokodýla v zelené kari pastě podávaného na pšeničných nudlích, roastbeef ze zebry na africkém chlebu ozdobený jedlými květy a žabí stehýnka v tempuře z medvědího česneku.

„Všechna zvířata jsou certifikovaná, chovaná na farmách,“ ujišťuje Koukolíček. Co se týče charakteristiky jednotlivých druhů masa, velmi zdravé je zejména to zebří. „Dalo by se přirovnat k pštrosovi, nemá absolutně žádný tuk, je jemné,“ popisuje Koukolíček.

Krokodýl je relativně dietní, chuťově připomíná maso ryb a kuřecí. „A navíc nemá kosti,“ přidává šéfkuchař. Žabí maso je prý vůbec nejjemnější maso, které zná. A krajta? To je prý spíš taková zajímavost, z výživového hlediska to nic extra není. Chuťově se blíží rybě či krabovi.

Podle Koukolíčka jsou právě toto delikatesy, které člověk jen tak neochutná. „Na Fresh Festivalu budou mít lidé mimořádnou příležitost,“ je přesvědčen avantgardní šéfkuchař. Dodává, že s výjimkou krajty menu bude stát maximálně 100 korun. To hadí pak vyjde na 299 korun.

Koktejl v pěně i štrůdl v kostce

„Krajta je strašně drahá. Cenu jsme museli upravit, aby bylo menu na festivalu vůbec prodejné,“ osvětluje Petr Koukolíček, podle něhož je o tuto kuchyni mezi veřejností zájem.

Kromě toho nebude v jeho nabídce chybět ani tradiční molekulární gastronomie. Ta vytváří pokrmy a nápoje z tradičních surovin naprosto netradičními způsoby, které se hodí spíše do chemické laboratoře. V podstatě jde o vytváření nových skupenství, která chutnají jako dobře známé pokrmy.

Podávat se budou koktejly v kostičkách i v pěně, pro děti budou připraveny nealkoholické kouřící drinky, přichystáno bude také tiramisu v kapalném dusíku. „Je to lákavé. Lidé jsou zvědaví, půlka z nich neví, co si pod molekulární kuchyní mají představit,“ říká Koukolíček.

Když pak okusí například hnědou kostku představující štrúdl jsou překvapení, že tak skutečně chutná. „Je to takové vtipné jídlo. Jde především o změnu skupenství,“ vysvětluje Petr Koukolíček.

Koukolíček se představí na Fresh Festivalu v sobotním programu od 17 do 18 hodin při kuchařském workshopu, v areálu bude mít již zmíněné dvě netradiční restaurace - jednu s molekulární kuchyní, druhou s extrémní. Festival začíná už v pátek v 15 hodin.

  • Nejčtenější

Štíhlá jako laň, silná jako býk. Místo olympiády Matoušková kraluje horalkám

1. května 2024  17:30

Se svojí štíhlou postavou se mezi lamželezy vymyká. A přece je laň Veronika Matoušková nejsilnější...

Koloběžkáře soudí, že zardousil motorkáře. Byl plný nenávisti, hájí se

30. dubna 2024  10:53

Na lavici obžalovaných dnes usedl Jan Navrátil, kterého státní zástupkyně viní z toho, že zardousil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Med z Prahy trumfne ten z vesnice, kde jsou jen krátké trávníky, říká včelař

28. dubna 2024

Premium O včele člen Asociace profesionálních včelařů Stanislav Volf říká, že kdyby byla obratlovec, řešili...

Kuřáci a obézní by měli mít dražší zdravotní pojištění, míní plzeňský lékař

2. května 2024  15:30

Premium Plzeňský kraj má nejnižší podíl lidí, kteří chodí pravidelně na preventivní prohlídky k praktickému...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejstarší trenér pokračuje. Koubek povede Plzeň i v následující sezoně

30. dubna 2024  9:26,  aktualizováno  9:40

Nejstarší ligový trenér Miroslav Koubek povede fotbalisty Viktorie Plzeň i v následující sezoně....

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Ukrajinec a Kanaďan. Hokejisty Plzně posílí produktivní duo ze Spišské Nové Vsi

3. května 2024  11:57

Hokejisty extraligové Plzně posílí ukrajinský reprezentační obránce Igor Merežko a kanadský útočník...

Muž neuznává zákony. Za jízdy bez řidičáku mu soud vyměřil další trest

3. května 2024  9:29

Za zvýšených bezpečnostních opatření řešil ve čtvrtek odpoledne odvolací soud případ...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...