Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Leila Hamdanovápro iDNES.cz

Policie vyvrací lež, že Ukrajinci unášejí romské děti. Pátrá, kdo dezinformaci šíří

  • 63
Kriminalisté plzeňské policie se zabývali údajným únosem romských dětí ze strany ukrajinských občanů v Rokycanech. Jak se ukázalo, šlo o lež. Policisté momentálně pátrají po člověku, který dezinformaci na internetu zveřejnil.

Informaci s odkazem na falešnou zprávu zveřejnila policie Plzeňského kraje na Twitteru.

„Občané České republiky, dávejte si pozor na své malé děti. Ukrajinci unáší děti. Jeden z posledních případů se stal v Rokycanech, dítě se mu vyškublo z ruky a uteklo. Na celou věc upozornil Vietnamec, který to viděl před Večerkou. Prosím sdílejte,“ stojí ve zprávě uveřejněné na sociální síti.

Policisté se oznámením údajného únosu romských dětí začali zabývat v pondělí. Zprávu zveřejnil pisatel 13. července, policii na příspěvek upozornili uživatelé Facebooku. „Ujišťujeme veřejnost, že k takové události nedošlo,“ uvedla policie.

Nyní zjišťují, kdo falešnou zprávu napsal. Za šíření poplašné zprávy by dotyčný pisatel mohl být ohrožen vězením až na dva roky nebo zákazem činnosti. Stejně tak náležitou pozornost věnují i příspěvkům na sociálních sítích, které byly v této souvislosti zveřejněny.

Policisté podobné případy řeší každý týden. Vše odstartoval incident, při němž poblíž brněnské přehrady při festivalu ohňostrojů zemřel mladý Rom. Podle nepotvrzených informací byl útočníkem Ukrajinec, policisté pouze uvádějí, že šlo o cizince. Podezřelý muž je ve vazbě. V půlce června kvůli tomuto incidentu uspořádali Romové v Brně demonstraci.

Počátkem července zasahovala policie v Pardubicích u potyčky zřejmě 18 lidí. Jeden z účastníků konfliktu byl lehce zraněn. Policie po konfliktu zadržela tři lidi, věc vyšetřuje, národnost účastníků potyčky nekomentovala.

Policisté minulý týden také obvinili ženu z Přerova, která na internetu šířila zprávu, jak byla napadena Ukrajinci a jak vyhrožují Romům smrtí. Policisté ale zjistili, že nic z toho není pravda, a ženě teď hrozí trest za šíření poplašné zprávy.